A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2011-04-26 11:54
BDB
Vállalkozások a szakadék szélén – pusztuló iparágak
A prognosztizált adatok ellenére, a fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma az első negyedévben csaknem harminc százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A szakemberek véleménye szerint a hazai gazdaságban várt pozitív fordulópont ugyanis nem következett be, illetve az csak azokat a szektorokat érintette, melyek exportra termeltek.

A Coface Hungary hitelbiztosító legújabb felmérése szerint az idei évben a különféle fizetésképtelenségi eljárások száma 27 százalékkal nőtt, mely meghaladja az előre megjósolt értékeket is.

A leginkább kockázatos iparágnak stabilan  az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek. Erősen érintett azonban az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozásokat a fizetésképtelenségi hullám – áll az elemzésben.

Vezető helyen, az esetek több mint ötven százalékában a végelszámolások aránya áll, volumenük hatvan százalékkal nőtt az elmúlt időszakban. Míg a felszámolások száma is igen kimagasló, addig az összes eljárás közül egy százalékkal a csődeljárás mutatói a legkisebbek. Czibor Zsolt, a hitelbiztosító jogásza szerint az ilyen fizetésképtelenségi eljárások ritkán nyújtanak hathatós védelmet és tényleges megtérülést a hitelező számára, mégis nagyon gyakori, hogy nincs más kiút: az eseteket nagy számban a kényszer-végelszámolások teszik ki.

A kockázatos iparágakat vizsgálva az elemzés rámutat arra is, hogy az építőipar megtartotta listavezető helyét. Az évek óta hatalmas problémákkal küzdő ágazatban továbbra is átláthatatlanok a viszonyok, a piaci szereplőket nehéz minősíteni, a fluktuáció pedig igen jelentős, de szerepet játszik a negatív hatásokban az is, hogy a piac túl elaprózódott.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vállalkozások a szakadék szélén – pusztuló iparágak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.