Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2010-12-17 05:50
BDB
Üvegplafon jelenség a vállalkozói szektorban
Egy nemrégiben közzétett felmérés tanulsága szerint nemcsak az európai vállalkozói szektorban, de hazánkban is erős lábakon áll az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők általában diszkriminatív javadalmazásban részesülnek és egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez szükséges kapuk.

A Hay Group legújabb felmérése szerint a nők anyagi elismerés és a ranglétrán való felkapaszkodási lehetőségek terén is háttérbe szorulnak férfitársaikkal szemben. A megállapítás a vezető pozícióban tevékenykedő nőkre is igaz, kik ugyanazon munkakört betöltő és erősebbik nemhez tartozó kollégáik jövedelmének mindössze 88 százalékára számíthatnak.

 

Magyarországon nemcsak az alapbére, de vezetőként kapott juttatásai, sőt még a prémiumai is kisebbek a nőknek, mint a férfiaknak – mutat rá a felmérés. Míg az alapfizetések tekintetében  93 százalékkal,  addig a teljesítmény alapú kifizetések 77 százalékban maradnak el a férfiakétől, vezetői szinten ez utóbbi esetben az arány 49 százalék.

Az elemzés érdekessége, hogy nemcsak a nők bére, de foglalkoztatottsági aránya is jóval kisebb a férfiakénak és az összlétszámnak mindössze 37 százalékát teszi ki, felsővezetői pozíciókban pedig csupán 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia csak az adminisztrációs területeken és az alacsonyabb szintű szakértői pozíciókban törik meg.

Jakabos Tünde, a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője az mfro.hu-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Üvegplafon jelenség a vállalkozói szektorban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.