A közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonya főállású jogviszonynak számít, ezért az így tanuló hallgatónak nincs kötelező járulékfizetési kötelezettsége...
Ajánlott oldalak
2010-04-07 09:14
Szűcs Ágnes
Utolsó tartalékaikat élik fel a kisiparosok és kiskereskedők
A mikro- és kisvállalkozások az utóbbi években felélték tartalékaikat. 2009 és 2010 között a kisvállalkozások egyharmada ment tönkre, amit jól mutat az egyre több helyen tapasztalható üzletbezárás.

Az üzletbezárások főbb okai a fenntartási- és rezsiköltségek fokozott növekedése, ezzel egyenes arányban csökkent a kereslet, illetve a lakosság – a vevők és a megrendelők – elszegényedése.

Németi Lajos, az Ipartestület budapesti (IBSZ) elnöke szerint tovább nehezíti a kisvállalkozások helyzetét a szakképzés költségvonzata, mely olyan plusz terheket rakott a vállalkozásokra, amelyek kigazdálkodása előre nem tervezhető és az árakban sem érvényesíthető.

Hasonló adatokról és tapasztalatokról számolnak be a dunántúli ipartestületek is, ahol az adatok szerint az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt azoknak a kisiparosoknak a száma, akik kénytelenek voltak felhagyni tevékenységükkel.

A Zala Megyei Iparszövetségnél például 30 százalékkal csökkent a kiskereskedők és kisiparosok száma. Több évtizedes munka és tapasztalat után kénytelenek üzletüket bezárni és részmunkaidőben, ill. másodállásban végezni tevékenységüket. Ugyanezek az adatok és tendenciák mutathatók ki a Dél- és a Nyugat-Dunántúl kereskedői között is. Valamivel jobb az arány az ország észak-nyugati részén, ahol a legtöbb kisipari és kiskereskedelmi szolgáltatást még mindig az osztrák vásárlók veszik igénybe.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Utolsó tartalékaikat élik fel a kisiparosok és kiskereskedők
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.