Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2009-12-10 15:18
Majoros-Tóth Orsolya
Uniós védelmet kapott a Hajdúsági torma
Az Európai Bizottság bejegyezte az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába a hajdúsági tormát.
A mezőgazdasági termelők így védve vannak az elnevezéssel történő visszaélések ellen, valamint –a csomagoláson használt szimbólum révén- beazonosíthatóvá teszik a terméket. Az oltalom az elnevezést védi, tehát a jövőben a „Hajdúsági torma” kifejezést csak azok a személyek és cégek tüntethetik fel árúikon, akik a termékleírásban meghatározott területen és módon termesztik a kérdéses növényt, és eleget tesznek a minőségi előírásoknak.

A nyilvántartásban pillanatnyilag összesen 851 termék szerepel, amelyek közül 206 tétel a friss vagy feldolgozott zöldség, gyümölcs, gabonaféle. Hazánk palettájáról először a Szegedi (téli)szalámi került bejegyzésre 2007 decemberében, amit a Budapesti téliszalámi követett idén áprilisban. A bíráló bizottság előtt állnak jelenleg a „Makói vöröshagyma” („Makói hagyma”), a„Gyulai (páros)kolbász” és a „Csabai (vastag)kolbász” elnevezések. Ezek a tételek a döntéshozatal kifogásolási fázisában vannak, de a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium reményei szerint még idén bekerülnek az oltalom alá. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, Szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a Gönci kajszibarack, a Szőregi rózsatő, az Alföldi kamillavirágzat és a Magyar szürkemarha hús levédésére szóló igényt is benyújtották már, de ezekről csak később dönt az uniós testület.

(985/2009/EK rendelet, HL L 277/15)

 
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Uniós védelmet kapott a Hajdúsági torma
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.