Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-04-27 13:17
Szűcs Ágnes
Újra támad a belvíz
Az idei év tavaszát a lehullott csapadék következtében a belvíz jellemezte, amely nagymértékben megnehezítette a mezőgazdasági munkák elkezdését. De egyúttal kedvezően befolyásolta a talajvízkészlet alakulását is.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetkezetének ügyvezető titkára elmondása szerint az őszi vetésű kalászos gabonáknak még jót tett az elmúlt napok időjárása, ugyanakkor az esős idő miatt a termelők költségei várhatóan megnőnek, mert a gabonabetegségek ellen fokozottan kell védekezniük a gazdálkodóknak. Ha a gabona két-három napig víz alatt van, az még alapvetően nem károsítja a növényt, ha azonban ez az időszak kitolódik egy hétre, a belvíz elpusztíthatja a vetést. Ezután viszont egy évig nemigen lehet vetni az adott területre semmit. (Magyarországon őszi kalászos gabonát 1,05 – 1,1 millió hektáron vetettek, kukoricát 1,2 millió hektáron, és befejeződött a napraforgó vetése is.)

Amennyiben a csapadékos idő még 10-15 napig eltart, az jelentős terméscsökkenést okoz a gazdáknak. Legalább 2-3 csapadékmentes hétre lenne szükség ahhoz, hogy a mezőgazdasági munka felgyorsulhasson.


 

Tóth István, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetség titkára elmondta, hogy a növényi vegetációnak időre van szüksége, hogy behozhassa a csapadékos idő miatti elmaradását. De nemcsak a növények fejlődése, hanem az időszerű talajmunkák és a növényvédelmi feladatok elvégzése is vontatottan halad.


Az átázott talajra helyenként egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehet gépekkel rámenni. A MOSZ információi szerint a földek belvíz borítása nagyobb területet érint, mint a hivatalosan közzétett 36 ezer hektár. Az ország középső és keleti részén ugyanis olyan térségek is víz alatt állnak, ahol korábban nem volt belvíz.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Újra támad a belvíz
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.