A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
RogÁ
Újra felépül a Zalabaromfi!
Több mint két évvel ezelőtt 2008 szeptemberében megszűnt a termelés a Zalaegerszegen lévő Zalabaromfi Zrt.-ben. Azok az állattenyésztők, akik nem kis kárt szenvedtek a feldolgozó csődje miatt, már a bezárás előtt szervezkedni kezdtek, nem nyugodtak bele, hogy feldolgozó nélkül maradnak.

Új társaságot alakítottak, amely hamarosan komplett, a volt Zalabaromfit megközelítő nagyságrendű vágó- és feldolgozó üzemmel kezd működni. Jelenleg másfél milliárdos beruházással indul el a baromfifeldolgozó üzem építése a Zala megyei Pacsai Ipari Parkban.

A baromfivágás és feldolgozás leállása nagy veszteségeket okozott a térségbeli baromfiágazatnak. Egyrészt a kifizetetlen állatállományokkal, másrészt azzal, hogy távolabb kellett szállítani a csirkéket és pulykákat. Voltak olyanok is, akik abbahagyták vagy felfüggesztették az állattartást, mások alföldi vágóhidak termeltetési rendszereihez csatlakoztak.

A baromfitartók a csőd előtt termelői csoportokat, beszerzési és értékesítési szervezeteket (bész) hoztak létre, és 2008 júniusában két takarmánykeverővel – Zalacerália Kft. és az Első Zalai Takarmányipari Kft. – közösen, 270 millió forint törzstőkével megalapították a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t. A törzstőke több mint 90 százalékát a termelők – 90 pulykatartó és közel 30 csirketartó – által létrehozott bész jegyzi – írja a Zala megyei Hírlap.

 

Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Kft. arra a termelői háttérre alakult, amely korábban a Zalabaromfival állt kapcsolatban. De később, a termelés felfuttatása után természetesen másokat is fogadnak –tette hozzá.

A Pacsai Ipari Parkban épülő, 3400 négyzetméteres alapterületű üzemben évente 800 ezer pulyka, 2,5-3 millió csirke vágására és feldolgozására ad lehetőséget a betervezett technológia. Egy-egy csirke és pulyka vágóvonal létesül, valamint a hozzájuk tartozó daraboló, csomagoló rész. Mindezt egy műszakonként 5 tonnás kapacitású feldolgozó üzemrész egészíti ki, amelyben töltelék árukat, füstölt, főtt, pácolt termékeket készítenek. Egy kisebb üzemrészben pedig macska- és kutyaeledel készül majd a melléktermékekből, továbbá a termelést kiegészítő előhűtő és fagyasztó is része a feldolgozónak. – olvasható a napilapban.

A tervek szerint az építkezés még novemberben elkezdődik a Pacsai Ipari Parkban, jövő nyáron pedig megkezdődik a termelés a Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-ben

Az 1,5 milliárd forintos beruházáshoz 2008-ban 401 millió támogatást nyertek el. A Zalabaromfi megszűnésekor azonban látszott, hogy az eredeti elképzelésnél jóval nagyobb feldolgozóra lesz szükség, ezért 2009-ben  egy újabb, 415 millió forintos pályázatot adtak be. A beruházási projekt indulását OTP-hitel biztosítja, továbbá az induló forgóeszközhöz szükséges tőkét is.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Újra felépül a Zalabaromfi!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.