Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2010-08-27 15:01
Szűcs Ágnes
Újabb erőfeszítés a körbetartozások ellen
Az új közbeszerzési törvény bevezetése óta már nem a bíróságok, hanem a közjegyzők készítik el a fizetési meghagyásokat, amire nagy szükség is volt. Az építőipari körbetartozások összege például meghaladta a 400 milliárd forintot, ami már komoly gondot okozott a gazdaságnak is. A körbetartozások és a kifizetetlen számlák leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintették, hiszen a piaci versenyben ők a legkiszolgáltatottabbak. Ezért nem meglepő, hogy az új rendszerben elsősorban a kis- és középvállalkozások fordultak a közjegyzőkhöz.

A kisvállalkozók sajnos nem kerülnek a tűz közelébe, általában csak alvállalkozóként kapcsolódhatnak be egy-egy beruházásba. Általában a gondok is ebből fakadnak, ugyanis a pénz hamar elfogy, és a sor végén állóknak már nem jut semmi. A bíróságok nehézkessége – egy-egy behajtást lehetővé tevő iratok kiadásának szükségessége – miatt a behajtást kérőnek néha egy évet is várnia kellett. A közjegyzői rendszer bevezetésével meggyorsult az ügyintézés menete. A június óta eltelt három hónap alatt majdnem negyvenötezer fizetési meghagyás kibocsátását kérték az ügyfelek a közjegyzőktől, akik 37 ezer dokumentumot már ki is állítottak

A közjegyzői intézkedés következtében a papíron beadott igényeket 15 napon belül, az interneten elektronikusan benyújtott kérelmeket pedig 3 napon belül intézik. Ezzel együtt a végrehajtás is korábban megindulhat.


 


Magyarországon rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, melynek elsősorban az építési piacon gyakori irreálisan alacsony árú pályázatok az okai, illetve a rossz fizetési morál. A törvényt kijátszva sokan visszaélnek a kiszolgáltatott, gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkező kis- és középvállalkozók védtelen helyzetével. A fizetési felszólításoknak, pereskedésnek nem sok értelme volt, mert mire a bíróság megítélte a pénzt, a tartozó cég már rég megszűnt vagy csődbe ment. (Ezért fordult elő több esetben, hogy a kifizetetlen alvállalkozók elkeseredésükben lerombolták a már elkészült létesítményt, amivel senki nem járt jól.)


A kockázatos, irreálisan alacsony ár fogalmát semmilyen jogforrás nem definiálja, így az abszolút melegágya volt a kiváltott lánctartozásnak, a fekete munkának, az adó- és járulékfizetés elkerülésének is.


A jelenlegi közbeszerzési törvény célja, hogy csökkentse a mikro- és kisvállalkozások adminisztrációs terheit, és növelje a pénzügyi biztonságot. A korábbi gyakorlattal ellentétben ráadásul új vállalkozások is részt vehetnek az eljárásokban, melyek időtartama lerövidül. Továbbá az ajánlattevő kifizetés előtt köteles bejelenteni az ajánlatkérőnek, hogy az általa igénybe vett alvállalkozónak mennyi kifizetés jár, s elsőként csak erről állíthat ki számlát az ajánlatkérő felé. Amennyiben egy ajánlattevő nem vagy késedelmesen fizeti ki alvállalkozóját, meghatározott időre kizárható lesz a közbeszerzési eljárásokból.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Újabb erőfeszítés a körbetartozások ellen
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.