Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2009-12-17 16:10
Majoros-Tóth Orsolya
Új vállalkozásforma: „Könnyített korlátolt”
Ha a Parlament elfogadja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előterjesztését, akkor a jövőben 500.000 forint törzstőke alatt is lehetne kft-t alapítani.

A társasági törvény ezen módosításával bevezetésre kerülne a „könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság”.

A „könnyített korlátolt” nem teljesen új vállalkozásforma, csupán a kft egyik alfaja. Bár a törvény nem ír elő alaptőke-minimumot, néhány megkötés vonatkozik majd rá: például a cég nevében meg kell jelennie, hogy könnyített alapítású társaságról van szó. (A kkft rövidítés erre utal majd.) A tagok vagyoni hozzájárulása csak pénzbeli lehet, és a könnyített alapítású társaság bejegyzése csak azután történhet meg, ha addig minden hozzájárulást a társaság javára befizettek.

A könnyített alapítású társaság saját tőkéjéből a tagok számára kifizetést csak akkor teljesíthet (az osztalékot és az osztalékelőleget is ideértve), ha a törzstőkéje eléri az 500 ezer forintot. Ebben az esetben a könnyített alapítású társaság átminősül egy hagyományos kft-vé. (Ennek bejelentési kötelezettségét és pontos átfutását még nem adta közzé a minisztérium, lévén, hogy magát az új kft-ről szóló előterjesztést sem fogadta még el a Parlament.) A tőkeminimum eltörlése a vállalkozások indításának könnyítését, a tőkekivonási tilalom a hitelezők védelmét szolgálja.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Új vállalkozásforma: „Könnyített korlátolt”
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.