Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2010-01-21 09:14
Majoros-Tóth Orsolya
Új számlázási szabályok
Új szabályokat hozott a számlázás és számlaadás tekintetében a Pénzügyminisztérium: áprilistól a módosított szabályok szerint kell kiállítani az egyszerűsített számlát és a nyugta adóigazgatási azonosítását. A nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásokat is megváltoztatta a Pénzügyminisztérium.

A számlázás tekintetében az egyik fontos változás az, hogy a nyomtatás szigorú  szabályait –többek közt az Európai Bizottság nyomására- enyhítették: Áprilistól amennyiben a nyomtatás több példányos és összeszerelt, előnyomás nélküli papírra történik, akkor azt az információt kell feltüntetni, hogy a számla összesen hány példányban készült. (Az eddigi szabályok szerint a számlapéldányok egymás utáni nyomtatásakor az egyes példányokon fel kellett tüntetni azok sorszámozását.) A számla eredeti és másolati példányait ezután is egyértelműen megkülönböztethetővé kell tenni, a számla eredeti példánya csak 1 példányban nyomtatható.

 

Az elektronikus archiválás is könnyebb lett: 2010 kezdete óta az adóalanyok elektronikusan is rögzíthetik a papíralapú számlákat. (Biztonságos, zárt számítógépes rendszer esetén.) Egy másik lényeges momentum a számlázó programok tekintetében, hogy már nem csak a számlázó program készítője, hanem annak megszűnése esetén jogutódja is nyilatkozhat a számlázó program jogszabályi tisztaságáról.

Az áfatörvény januártól számlaként ismeri el a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adóalanyok által kibocsátott, ügylet teljesítését tanúsító olyan okiratot is, amely tartalmában megfelel a nyilvántartásba vétel tagállamának joga szerint a számlára vonatkozó közösségi áfa-előírásoknak. A rendelet módosítása szerint ezekre a bizonylatokra nem kell a PM-rendelet előírásait alkalmazni. – jelentette ki vonatkozó közleményében a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadó cég.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Új számlázási szabályok
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.