EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-03-16 15:32
Szűcs Ágnes
Új munkaügyi jogszabályok
Április l-től jelentősen változnak a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályok. Ez érinti az alkalmi munkavállalói kiskönyvet, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését, a munkaerő-kölcsönzést, valamint a gyermekgondozási segélyt. (MTI)

Április elsejétől több változás is életbe lép, például megszűnik a munkavállalói kiskönyv. A forgalomból kivont könyveket 2010. július 31-ig kell leadni a munkaügyi központokba. Helyette az úgynevezett „Egyszerűsített foglalkoztatást” kell majd alkalmazniuk a vállalkozóknak. Eszerint, ha 5 napot meghaladja a munkavégzés, a munkáltató köteles határozott idejű munkaszerződést kötni az alkalmazottakkal. Ezt főleg azoknak ajánlják figyelmükbe, akik a mezőgazdaságban vagy az idegenforgalomban vállalnak alkalmi munkát. Ugyanis ezt a munkavégzést a munkáltatónak be kell jelenteni az adóhatóságnak, valamint azt is, hogy mettől meddig tartott a munkaviszony. A munkaerő-kölcsönzés szabályai is megváltoznak, a szabadság kiadásának vonatkozásában.


Sok további fontos változás is életbe lépett, amik közül a kisgyermekes szülőkre vonatkozó részek módosultak leginkább. Május l-től a kisgyermekes szülők három év helyett két évre vehetik igénybe a gyermekgondozási segélyt. Nehezedik a terhességi, gyermekágyi és a gyermekgondozási díj igénylése: 180 nap helyett 365 nap munkaviszonyt kell igazolni a kismamának a szülést megelőző 2 éves időszakban.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Új munkaügyi jogszabályok
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.