A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
Ügyviteli rendszertől a digitális tábláig
Az Új Calculus Bt a jogelődje (a Központi Statisztikai Hivatal alkalmazottai: közgazdászok és matematikusok) részvételével Gazdasági Munkaközösség formájában kezdte meg munkáját 1982-ben.

Az 1988-as Társasági törvény előírásai szerint a Vállalati Gazdasági Munkaközösség átalakult betéti társasággá. (www.calculus.hu, office@calculus.hu) Megalakulásuk óta elsősorban ügyviteli rendszerek fejlesztésével és az azokkal kapcsolatos szolgáltatásokkal, a közgazdasági alkalmazások matematikai és számítástechnikai támogatásával, illetve a végfelhasználói rendszerek fejlesztésével foglalkoznak.

Mint azt Csicsman Józseftől, az Új Calculus Számítógép – alkalmazási Bt. egyik vezetőjétől megtudtuk, első ügyviteli rendszerüket a Pápai Húskombinát, a Pénzintézeti Központ és a VERTESZ használta. Az ügyviteli rendszerek fejlesztése ma is egyik fontos aktivitása a cégnek, elsősorban egyedi megoldásokat készítenek. A kis és középvállalati szinten használható anyagnyilvántartási rendszer integrálva van a pénzügyi feladatok kezelésével, fogadja a gyártástervezési információkat, és legújabb változatában kezeli a cég ügyfélkapcsolatait (CRM) is.

A cég másik fő tevékenysége a számítógépen tárolt adatok másodlagos feldolgozása és az adatok elemzése. Sok sikeres projektben vettek részt adattárházak építésében és azokra alapuló „adatbányászati” technológiák használatában a kormányzati és a pénzintézeti szektorban. Az alkalmazási tapasztalatok alapján két egyetemen is: a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Szegedi Tudomány Egyetemen oktatják munkatársaik a „statisztika gyakorlati alkalmazása” című tantárgyat, és részt vesznek közgazdasági témájú kutatásokban.

„Az Új Calculus Bt. igen aktív szerepet vállal a számítógépes oktatás területén. Cégünk két külföldi matematikai szoftver kizárólagos magyarországi forgalmazója.” – mondta el a sikeres.hu-nak Csicsman József, és hozzáfűzte, hogy elkészítették a programok magyarított változatát és az alkalmazáshoz szükséges oktatási segédanyagokat, felhasználói kézikönyveket. „A szoftverek használata egyszerű, könnyedén megtanulható, kezelésüket a pedagógusok akkreditált tanfolyam keretében is elsajátíthatják. E két matematikai szoftver ingyenes demo változata bármely érdeklődő rendelkezésére áll a letöltéstől számított 30 napig.”
Magyarországon jelenleg mintegy 50 általános és középiskola, illetve számos felsőoktatási intézmény található a Derive felhasználói között. E szoftver minden iskolatípusban (az általános iskolától a felsőoktatási intézményekig) segítheti az oktatást, hiszen felöleli a matematika területeit, beleértve az algebrát, az egyenletmegoldást, a trigonometriát, a vektor- és mátrixműveleteket. „A szoftver alkalmazásával nemcsak bonyolult és időigényes számítások – integrálás, differenciálszámítás, határértékek és speciális függvények számítása, stb.- végezhetők el gyerekjátékként, hanem könnyen elemezhető grafikonok, két- és háromdimenziós ábrák is készíthetők a számítási eredmények tükrében. Annak köszönhetően, hogy a matematika szerteágazó területeit e szoftver egymagában felöleli, nemcsak iskolákban, hanem mérnöki és kutatói munkában is használják világszerte. Angliában 2007-ben a legjobb oktató szoftver címet elnyerő AUTOGRAPH cégük által készített magyarosított változata egy kiváló interaktív és szórakoztató eszköz a tanulás segítésére, hisz hatékony, vizuális élményt nyújtó, élvezetes tanítást tesz lehetővé. Segít a geometriai feladatok megoldásában, a valószínűség-számítás és a statisztika megértésében, látványos két- és háromdimenziós ábrázolásmódjának köszönhetően nemcsak a szemléletességet, hanem a tanulók térlátását is fejleszti. Jól kihasználja az egyre elterjedtebb interaktív fehér táblák és tablet eszközök lehetőségeit, így kiválóan alkalmazható a magyar oktatási intézményekben.”

 2009-ben az „EDUCATIO 2009”-es kiállításon két matematikai szoftver magyar változatával elnyerték az I. díjat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Kutatás-Fejlesztés-Innovációs pályázatán „Hatékony, sikeres nevelő-oktató munkát elősegítő taneszközök fejlesztése” kategóriában.

- Szűcs Ágnes-

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Ügyviteli rendszertől a digitális tábláig
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.