Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-04-08 09:57
Majoros-Tóth Orsolya
Túlélik-e az évet a magyar tejtermelők?
A versenyképesség már vesztett ügy, de vajon a puszta túléléshez elégséges támogatást kapnak a magyar tejtermelők?

Megjelent a minisztériumi döntés a tejágazatot érintő egyedi piactámogatású intézkedésről, mely szerint a tejkvóta támogatás mértéke 8.10 forint/kvótakilogramm, de ez függ a pillanatnyi árfolyamtól is. Ha az intézkedésben leírt feltételeknek megfelelnek, az uniós agrártámogatás 3,5%-a jut a gazdáknak, ami 6-7 forintot jelent tejkvótakilogrammonként.

Ezeket a támogatásokat 2011–2013 között kaphatják meg a gazdák. A pénzintézeteken múlik, hogy megelőlegezik-e ezt a támogatást, ugyanis a tehenészeteket addig is fent kell tartani valamiből, míg ez az összeg megérkezik. Az a tehenészet, mely mellett feldolgozó is működik, nem érzi annyira azt a hátrányos helyzetet, melyet az idén még a SAPS-Top Up támogatási rendszer okozott. A tejtermékek hasznosításából képződött nyereség 80%-át a kereskedelem hasznosítja, így az lenne a kifizetődő, hogy hazánkban is a termelők tulajdonában legyenek a feldolgozók, ahogy azt a nyugat-európai példák mutatják.

Sajnos a legtöbb hazai termelőnek nincs rá anyagi fedezete, nincs saját földterülete. A bérlés és a takarmány vásárlása megnöveli az önköltséget. Az uniós gazdák 100% támogatást kapnak a mezőgazdasági termelésre, míg a magyarok 25%-ot.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Túlélik-e az évet a magyar tejtermelők?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.