Terhek a munkavállalói oldalon: A bruttó bérből levonásra kerülnek az alábbiak: szja 2010 évben az adó alapja a 27 százalékkal növelt jövedelem. Az szja mértéke:0- 5.000.000 Ft : 17 %,...
Ajánlott oldalak
2010-06-24 07:09
RogÁ
Túlbonyolított foglalkoztatás
Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálybalépése óta az országszerte ellenőrzött több mint háromszáz munkáltató kétharmadánál talált valamilyen jogsértést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF): a legtöbb szabálytalanság a bejelentés hiányából és a jelenléti ívek vezetésével kapcsolatos hibákból ered.

Az első öt hónapban 12 ezer munkáltató több mint 16 ezer munkavállalót foglalkoztatott feketén, melynek több, mint 30 százaléka a vagyonvédelmi vállalkozásoknál, 23 százaléka pedig az építőiparban található. A felügyelőségek idén összesen több mint 1,7 milliárd forint összegben szabtak ki munkaügyi bírságot.

A Napi Gazdaság című újság cikke szerint azok a munkáltatók, akiknek a tevékenysége növénytermesztési idénymunka jellegű, az ellenőrzési tapasztalatok szerint kivétel nélkül átálltak az új szabályozás szerinti foglalkoztatásra. A munkáltatók jelentős része az alkalmi munkavállalói (am) kiskönyv használatáról áttért a munka törvénykönyve (MT) szerinti részmunkaidős foglalkoztatásra, mivel az adminisztrációs és járulékfizetési kötelezettségek összehasonlítása alapján ez éri meg legjobban. Igaz, csak úgy, ha valójában négy helyett nyolc órában foglalkoztatják a dolgozókat és "meghamisítják" a munkaidő-nyilvántartásokat. Sok ágazatban abszolút életszerűtlen a részmunkaidős foglalkoztatás - például az építőiparban, szántóföldi munkákban. Lényegében az új előírások alkalmasak voltak arra, hogy az MT szerinti foglalkoztatás felé tereljék azon munkaadókat, akik előszeretettel éltek vissza az am-könyvek adta lehetőségekkel.

 

A gyakorlat eddig igazolta a korábbi rendszer bonyolultságáról szóló kritikákat. Az ellenőrzések tapasztalata szerint az új törvény megnehezítette az önkéntes jogkövetést, sokszor értelmezési problémákhoz vezetett. A felügyelők többször is találkoztak azzal a problémával, hogy a könyvelők nem vállalják a hajnali munkakezdéskor az elektronikus bejelentést, ezért a munkáltatók maguk bíbelődnek ezzel, így nagyobb a hibalehetőség is.

A szigorú számadású bizonylatnak számító jelenléti ívek hiánya miatt totális a káosz e téren is - olvasható ki az OMMF adatsoraiból. A munkaadók által használt saját gyártmányú íveken előfordult az előírtnál több, de kevesebb adat is az ellenőrzések során. Sőt előfordult már mezőgazdasági idénymunka megjelölésű ív zenés szórakozóhelyen is.

A Napi Gazdaság értesülései szerint a munkáltatók sokszor azzal próbálnak időt spórolni, hogy a munkavállaló alapadatait lehagyják az ívekről, vagy azzal, hogy egy-egy íven több munkavégzési nap történéseit tartják nyilván. Ez mind jogsértés, de a felügyelők megállapítása szerint a munkáltatóknak többségében nem a visszaélés volt a célja. Az is gondot okoz, hogy a munkáltatók sokszor nem tudják eldönteni, kell-e blankettaszerződést kötniük vagy elég a jelenléti ívet vezetniük. A felügyelők tapasztalata szerint a munkaadók számára szinte követhetetlen, hogy a törvény mikor ír elő egyszerűsített jelenléti ívre és mikor MT szerinti munkaidő-nyilvántartás vezetésére vonatkozó kötelezettséget.

Leginkább a kisebb területen gazdálkodó, idősebb őstermelők számára jelent problémát és/vagy többletköltséget az új szabályozás - mivel mind a telefonos, mind az elektronikus bejelentés megtanulása nehézséget okoz számukra, és azt sem tudják kigazdálkodni, hogy évi pár napos alkalmi munkával kapcsolatos adminisztráció - mint a bérpótlékok, bérjegyzékek vezetése - miatt könyvelőt fogadjanak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Túlbonyolított foglalkoztatás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.