Bármilyen kereskedelemről legyen szó a szükséges végzettségről a helyi okmányiroda ad kizárólag pontos felvilágosítást. Végzettség akkor biztosan nem kell, ha valaki kizárólag a saját maga által...
Ajánlott oldalak
2009-12-18 12:25
Majoros-Tóth Orsolya
Tovább romlott az építőipar helyzete
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik legújabb felmérésének eredménye szerint az építőipari termelés összege idén októberben 2,4 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest, és az év első tíz hónapjában a termelés 2,7 százalékkal volt alacsonyabb a 2008-as időszakhoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint idén az első tíz hónapban 1.590,3 milliárd forint volt az építőipari termelés összege, októberben pedig 197,1 milliárd forint. A termelés - szezonálisan kiigazítva - októberben 0,4 százalékkal kevesebb volt, mint szeptemberben.

Az építőipart két főcsoportra bontva az látható, hogy az épületek ágazati termelése 7,7 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten, viszont az egyéb építményeké, (utak, kommunális beruházások, stb...) 2,4 százalékkal magasabb volt, mint 2008-ban. A speciális szaképítés ágazat (jobbára a szerelési és a szakipari munkák) mennyisége a január óta tartó zuhanás után októberben mérséklődött: még mindig csökkenő tendenciát mutat, de csak 2,3 százalékkal esett.

Míg a kivitelezés csökkent, a tervezési és előkészítési munkálatok jelentős növekedést mutatnak: A 2009 októberében kötött szerződések volumene 25,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. Ez részben annak is köszönhető, hogy 2008 októberében nagyon alacsony volt a szerződéskötési kedv, és ez mostanra javult valamelyest.

Bár a magyar építési vállalkozóknak nehéz időszakot kell átvészelniük, Európába kitekintve azt látjuk, hogy hazánk nem is tartja magát rosszul: a középmezőnyben vagyunk. Az Eurostat december 17-i felmérése szerint az építőipar termelése – a tavalyi azonos időszakhoz mérve - 0,6 százalékkal esett havi szinten az eurózónában, 0,4-gyel a teljes unióban. A legjobban Szlovénia és Svédország tartotta magát októberben: itt nem hogy csökkent volna, de növekedett az építőipar volumene. A szlovéneknél 3,7 százalékkal, a svédeknél 0,4 százalékkal. (Megjegyzendő azonban, hogy Szlovénia tekintetében csak az októberi adat ilyen szép, éves összehasonlításban viszont -28,2 százalék a teljesítményük.) Északi szomszédunk, Szlovákia építőipara októberben 7,3 százalékos romlást mutatott, és Románia, valamint Bulgária is az Eurostat felmérés „negatív dobogósa”: ebben a két országban azonos, 4,4 százalékos a csökkenés.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tovább romlott az építőipar helyzete
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.