Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-08-04 09:18
Szűcs Ágnes
Tovább emelkedik a baromfihús ára
A tavaszi 5-8 százalékos áremelés után kénytelen lesz további 5-10 százalékkal emelni árait a csirkefeldolgozással foglalkozó Her-Csi-Hús Kft., amennyiben a gabonapiacon továbbra is magasan maradnak a takarmányárak - mondta Oláh István, a cég ügyvezetője.

Oláh István szerint a magyarországi csirkehúspiacon csaknem 10 százalékos részesedésű, hernádi Her-Csi-Hús Kft. jól reprezentálja a csirkeágazatot, tehát valószínű, hogy a többi feldolgozó is emelni fogja átadási árait a magas takarmányárak miatt. Ugyanis a cégvezető szerint máris drasztikusan emelkedtek a takarmányárak. A Her-Csi-Hús két takarmánybeszállítója is 6,5 százalék körüli áremelést hajtott végre júliusban, a szülőpár-beszállító partnerüknek pedig 13 százalékos takarmány áremelést kellett elfogadnia. Átlagosan tehát akár 8 százalékos takarmány-áremelés is bekövetkezhet - véli Oláh István. Az ügyvezető ilyen drasztikus mértékű takarmány-áremelést nem tart indokoltnak. Információi szerint a raktárakban van még ógabona, kukorica és talán még búza is. Vannak területek, amelyeket az időjárás ellehetetlenített, de az országos termőterületnek csak töredékét - tette hozzá.

Amennyiben a takarmányárak a megemelt szinten maradnak, akkor újabb, 5-10 százalék körüli átadási áremelést kell végrehajtani, hogy a termelőiket ki tudják fizetni - mutatott rá.

Több takarmánykeverő - például a jánoshalmai Agroprodukt Kft. - június végi 2-3 százalékos takarmány-áremelése után júliusban újra 5-6 százalékkal emelte a tápok árát.

A dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt.,  a zalaszentgróti Zala-Cereália Zrt. pedig augusztusban hajt végre átlagosan 4-6 százalékos áremelést a búza és az árpa felvásárlási árának növekedése miatt.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára az országos aratási koordinációs bizottság  ülése után  úgy nyilatkozott: nem érti a búza jelentős gombafertőzöttségéről szóló híreket, amelyeknek szerinte "közük nincs a valósághoz". Czerván György szerint e mögött spekulációs indokok lehettek.

"Nem fog elszállni a gabonapiac" - jelentette ki pénteken Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletág-igazgatója. Elmondta: nem jó, ha a termelők nem kötnek szerződést abban bízva, hogy a betakarítást követően esetleg 20-30 százalékkal drágábban értékesíthetik majd a termésüket. Aki pedig komolyan termel, az úgyis szerződések alapján dolgozik - tette hozzá. Fórián Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiaci hírek globális gabonatermés csökkenésről szólnak, Magyarországon azonban gerjesztettnek tűnik a gabonapiaci árak emelkedése addig, amíg nincs vége az aratásnak.


 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tovább emelkedik a baromfihús ára
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.