A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-08-24 13:17
Majoros-Tóth Orsolya
Törvényes kiskapu az adókerülésre
A háztartások ezentúl adómentesen foglalkoztathatnak háztartási alkalmazottakat, bizonyos minimális törvényi elvárások mellett. Az adószakemberek aggályosnak találják az augusztus 15-én hatályba lépett törvényt, mert teret enged a feketejövedelem tisztára mosásának azzal, hogy nem szab felső korlátot az ilyen kifizetéseknek.

A Napi Gazdaságban megjelent elemzés szerint nagy tételben ugyan túl feltűnő és könnyen visszakövethető az adókerülés, de viszonylag kis összegű „pénzmosásra” feltétlenül alkalmas az új törvény. Mivel a törvény nem szab jövedelemkorlátot, előfordulhat, hogy az ügyeskedők a feleségeiket küldik egymáshoz "takarítani”- az újság ezzel a példával állt elő, de például a kertészek, magántanárok is adórendszeren kívüli jövedelemben részesülhetnek ezentúl.

 

A törvény szerint ugyanis egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végző alkalmazottakat, ha eleget tesznek egy minimális adminisztrációs kötelezettségnek. (Név, TAJ-szám és a munkavégzés kezdetének meghatározása.) Fontos kritérium, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya. Az adatszolgáltatáson túl már csak az a kikötés, hogy havonta ezer forint regisztrációs díj érkezzen be a hatóságnak. Az ilyen módon szerzett jövedelem után sem a foglalkoztatónak, sem az alkalmazottnak nem kell adóznia.

Az ügyintézés menete:

A bejelentés elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül történik, a 10T1043H jelű bejelentőlap letöltésével és beadásával vagy telefonon az APEH telefonos ügyfélszolgálatán. December 1-től SMS-ben is be lehet majd jelenteni a foglalkoztatást. Papír alapú vagy személyesen történő bejelentésre nincsen mód!

A háztartási alkalmazottak bejelentése a bejelentés napját is magában foglaló hónap utolsó napjáig érvényes. Amennyiben a foglalkoztatás átnyúlik a következő hónapra is, úgy a hónap első napján újabb bejelentést kell tennie a foglalkoztatónak. A bejelentés regisztrációjának díja havonként és alkalmazottanként 1000 forint. A regisztrációs díjat mindig a bejelentés hónapját követő hónap 12. napjáig kell az APEH-nak megfizetni. Egy átmeneti rendelkezés értelmében a regisztrációs díjfizetési kötelezettséget csak szeptember 15-étől kell teljesíteni, így az első regisztrációs díjakat 2010. október 12-ig kell megfizetni.

A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem eredményezhet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj. vonatkozásában nem minősül biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minősül a háztartási alkalmazott.

Ha a foglalkoztató elmulasztja a regisztrációs díjfizetési kötelezettségét és/vagy a bejelentési kötelezettségét teljesíteni, a mulasztással érintett naptári hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után az személyi jövedelemadó-törvény szerint adót és a Tbj törvény szerinti járulékokat kell megfizetnie. Emellett a foglalkoztató 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben a bejelentési és a regisztrációs díjfizetési kötelezettségének teljesítését elmulasztja.

A vonatkozó APEH bejelentőlap INNEN letölthető!

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Törvényes kiskapu az adókerülésre
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.