Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2011-03-30 09:59
BDB
TOP 5 bércsökkentő támogatás
A munkáltatói járulékterhek mindig komoly gondot okoztak a vállalkozásoknak. Íme az az öt legkönnyebben elérhető támogatás, mellyel ezek a költségek mérsékelhetők.

1. Részmunkaidős foglalkoztatás kedvezménye

Az idei évtől bevezetett részmunkaidős kedvezmény két, négyórás állásban dolgozó munkavállaló foglalkoztatását teszi lehetővé. A gyermekgondozási szabadságról visszatérő alkalmazott a munkakörét megosztva, egy másik munkavállalóval közösen végzi, akit korábban az ő helyettesítésére vettek fel, vagy a visszatérésével egy időben kezdenek alkalmazni. Mindkét dolgozó csak heti 20 órában foglalkoztatható, mindkét munkavállaló esetében a korábbi 27 százalékos tb-járulék helyett csak 20-20 százalékos kötelezettséget kell teljesíteni. A járulékkedvezmény 3 évig vehető igénybe, feltétele, hogy a létszámát a részmunkaidős foglalkoztatás kezdetét megelőző hónap létszámához képest növeli, és azt a részmunkaidős foglalkoztatás időtartama alatt sem csökkenti.

2. START-kártyák

START-kártya pályakezdőknek: azok a pályakezdő munkavállalók igényelhetik, kik a 25. életévüket, illetve felsőfokú végzettség esetén 30. életévüket még nem töltötték be, ellenben tanulmányaikat befejezték. A munkáltató a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-át, második évében ennek 20 %-át fizeti be járulékként, az egyébként fizetendő 27 % helyett. Felsőfokú munkavállaló esetében a kedvezmény egy évig érvényesíthető.

START-Plusz kártya kismamáknak: az a személy jogosult rá, aki a gyes, a gyed, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának a megszűnését követő egy éven belül szeretne a munkaerőpiacra visszatérni. A kártya kiváltásával ugyanazon kedvezmények érvényesíthetők, mint a pályakezdők START-kártyával való foglalkoztatása esetén. A kedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszereséig jár, az e fölötti rész után az általános szabályok szerint kell járulékot fizetni.

A START Extra kártya hátrányos helyzetű álláskeresőknek: azoknak az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező vagy idősebb személyek elhelyezkedését segíti, kik legalább három hónapja munkanélküliek és az átlagosnál nehezebben találnak munkát. Az Extra kártyát a legfeljebb alapfokú végzettségűek, vagy az ötven év felettiek válthatják ki, ha legalább 3 hónapja álláskeresőnek minősülnek. A munkáltató első évben teljes egészében mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól, második évben pedig mindössze 10 százalékot kell teljesíteni. A járulékfizetési támogatás a minimálbér kétszereséig vehető igénybe.

Mint ahogy korábbi cikkünkben már olvashatták, a START-kártyák rendszere ugyan megváltozik, hiszen a START-Plusz és START-Extra kártya még ez év december 31-ig váltható ki, a kedvezmény pedig 2013. év végéig érvényesíthető.

3. Bértámogatás álláskeresők foglalkoztatásához

Az új közfoglalkoztatási rendszer keretein belül nem csak az önkormányzat, de az a vállalkozó is igényelhet támogatást, aki bérpótló juttatásra jogosult álláskeresőt teljes munkaidőben foglalkoztat. Egyéni vállalkozók esetében a támogatás már egy fő alkalmazása után is igénybe vehető. A támogatás mértéke a munkabér és járulékainak legfeljebb 70 százaléka, melynek alapjául legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum vehető figyelembe. A bértámogatás mellett a Start-kártyák kedvezményei is érvényesíthetők.

4. Szakképzett pályakezdők munkatapasztalat-szerzése

Bér- és járuléktámogatást igényelhet az a vállalkozó, aki vállalja, hogy szakképzettséggel rendelkező, pályakezdő álláskereső személyt foglalkoztat. A támogatás a bruttó munkabér és járulékainak 50-100 százalékáig terjedhet és legfeljebb egy évig vehető igénybe.

5. Járulékkedvezmény álláskeresők foglalkoztatásához

Járulékkedvezmény illeti meg a legalább hat hónapja működő, legfeljebb kétszázötven fő éves átlagos statisztikai állományi létszámmal rendelkező, mikro-, kis- és középvállalkozást, valamint civil szervezetet, ha úgy foglalkoztat álláskeresőt, hogy ezzel emeli a létszámot, és legalább 2 évig vállalja a foglalkoztatást.

A feltételeknek megfelelő foglalkoztatáshoz teljes tb-járulékmentesség járul, teljes munkaidős foglalkoztatásnál legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 130%-ának megfelelő járulékalapig – írja a bércsökkentő támogatásokat egy csokorba gyűjtő ateceged.hu.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : TOP 5 bércsökkentő támogatás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.