Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2010-02-26 12:11
Majoros-Tóth Orsolya
Tönkrement gépjármű-kereskedők
„2009-ben 70 %-kal esett vissza az új gépjármű eladások száma.” - nyilatkozta Bakó Zoltán Magyarországi Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének titkára az MTV reggeli műsorában.

A válság elsősorban az új autók piacát érintette, de a használtautó-piac forgalma is drasztikusan csökkent. Bakó Zoltán elmondta, hogy a vásárlók egy részét a megemelkedett kamatok tartják vissza, illetve a potenciális vevők nem merik vállalni a bizonytalan törlesztőrészletet. Ráadásul a PSZÁF –a bedőlő hitelek elleni védekezésül- megszüntette az önerő nélküli vásárlást. Bakó Zoltán elmondta, hogy a felvett hitelek aránya túlnyomó többségében devizahitelt jelent, amiknek a törlesztő részlete a forint gyengülésével 25-50 százalékkal megemelkedett, de extrém esetben ez akár 80 %-os törlesztőrészlet emelkedést is jelenthetett.

 

A vásárlási mód is változott annyiban, hogy idáig 80 % volt a hitelfelvételes vásárlók aránya, és 20 % a készpénzes vevő. Tehát az elmúlt időszakban elsősorban hitelt vettek igénybe, viszont ez a mostani körülmények között túl kockázatos út. A hatalmas gépkocsieladás-csökkenés miatt az új autó eladással foglalkozó autókereskedők 20 %-a szüntette be tevékenységét, és további autókereskedések bezárása is folyamatban van. 

Márciustól újabb szigorítások lépnek életbe a gépkocsivásárlást illetően. A forint alapú hiteleknél felemelték az önerőt 25 %-ra. Devizahitelnél az önerő nagysága attól függ, hogy euró vagy svájci frank alapú-e a hitel. Így előfordulhat, hogy a bank a gépjármű értékének csak a 20-25 %-át finanszírozza. Ez a gépjárműeladási gyakorlatot teljesen megváltoztatta. Bakó Zoltán elmondta, hogy véleménye szerint ez a rendelet, úgymond „eső után köpönyeg”, mert már egy teljesen visszaszorult piacot érint. Akkor kellett volna hozni ezt a döntést, amikor tömegesen vették fel az önerő nélküli a hiteleket, akkor nem lett volna az a rengeteg hitelbedőlés.

- Szűcs Ágnes -

Cimkék: autó-motor
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tönkrement gépjármű-kereskedők
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.