A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2011-06-27 08:24
Kis Erika
Tetszik, nem tetszik, újra kötelező lesz a kamarai tagság
A napokban került a kormány elé a kereskedelmi és iparkamarai törvény tervezete. Ha a törvényjavaslat átmegy a rostán, 2012. január elsejével minden magyar vállalkozásnak újra kötelező lesz valamely kamarába belépnie, s ott évi 5000 forintos tagdíjat fizetnie.

A kormány elé került a kereskedelmi és iparkamarai törvénytervezet gyakorlatilag egy kerettörvény, vagyis rögzíti a legfontosabb jogosítványokat, de sok részletet nyitva hagy, azzal a szándékkal, hogy amikor a politika át akar adni egy-egy feladatot, hatáskört, jogosítványt a kamarának, akkor azt be lehessen illeszteni a jogszabályba.

A kereskedelmi és iparkamarai törvény tervezete alapján a köztestületi formában feladatait végző kamara tagjai a kereskedelmi, ipari és szolgáltató profilú vállalkozások és egyéni vállalkozók lesznek, akiktől évi 5000 forintot szedhetnek be majd tagdíjként. A tagdíj 10 százalékát az országos kamara (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), 90 százalékát pedig a területi kamarák kaphatják majd. Várhatóan az összbevétel milliárdos nagyságrendű lehet. A 2000-es megszűnés előtt 463 ezer tagot számlált a kamara, így ugyanezt a kört feltételezve, több mint 2,3 milliárdra rúghat a tagdíjakból befolyó összeg évente. A tagdíj várhatóan adók módjára lesz behajtható, a tagdíjat az adóbevallással együtt kellene befizetnie a vállalkozásoknak. A NAV minden év júliusáig utalná át a befolyt összeget az iparkamaráknak.

A kamarai törvény széles körű jogosítványokat adna a kereskedelmi és iparkamaráknak, így országos és helyi, a gazdaság működését érintő, befolyásoló jogalkotás-előkészítési, véleményezési jogosítványokat kapnának, és az eddigieknél nagyobb súllyal esne a latba a szavuk a különféle állami pénzalapok gazdaságfejlesztési, ösztönzési, kereskedelemfejlesztési döntéseinek meghozatalakor is. A tervek szerint a megerősített iparkamaráknak egységes és naprakész gazdasági, jogi információkat tartalmazó nyilvántartást kell majd vezetniük a magyarországi vállalkozásokról, illetve ki kellene alakítaniuk a lehető legpontosabb és legteljesebb cég-, pénzügyi beszámoló-, és statisztikai adatokat tartalmazó adatbázisukat, ezért az illetékes hatóságoknak valamennyi ezzel, illetve a bírósági céleljárásokkal, végelszámolásokkal kapcsolatos adatot erre az időpontra díjmentesen a kamarák rendelkezésére kell bocsátaniuk. Munkaadói, munkavállalói érdek-képviseleti ügyekbe, jogalkotásba ugyanakkor továbbra sem szólhatnának bele a kamarák.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése alapján a cégek összességében nem értenek egyet a kamarai tagság kötelezővé tételével, közülük a tagsággal nem rendelkezők erősebben ellenzik az intézkedés bevezetését, míg a kamarai tagok csak enyhén.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tetszik, nem tetszik, újra kötelező lesz a kamarai tagság
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.