Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2011-01-11 08:19
BDB
Tényleg megéri a frankhiteleseknek váltani?
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) javasolja a svájci frankban és más devizában lévő hitelek euróra váltását. Ez a lehetőség az ügyfelek jelentős részét érinti, hiszen a jegybank novemberi adatai szerint a teljes hitelállomány mintegy 56 százalékát teszik ki a svájci frank alapú eladósodások (kb. 4800 milliárd), de a jenben felvett kölcsönök nagyságrendje is százmilliárdos.

Helyesli a pénzügyi felügyelet a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását, s javasolja, hogy a hitelintézetek engedményekkel könnyítsék meg a lépés megtételét - derül ki egy vezetői körlevélből, amelyet a január 10-i Világgazdaság ismertet.

 

A legnagyobb mértékben ugyan a lakossági ügyfeleket érinti a váltás lehetősége, de több vállalkozó is érintett a svájci frank alapú eladósodással. A PSZÁF körlevelében arra is rámutat, hogy „az elmúlt időszakban a forint svájci frankkal szembeni árfolyam-ingadozása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyamét, ezáltal az átváltás révén a törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.”

Annál is inkább lényeges a megállapítás, mivel a jegybank adatai szerint november végén 4800 milliárd svájci frank alapú hitelt érint a dolog, mely a teljes hitelállomány több mint ötven százalékát teszi ki. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök pedig a frankhitelek csaknem 90 százalékát adják – olvasható a Világgazdaságban.

A Magyar Bankszövetség eddig egyetlen alkalommal sem mondott véleményt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kibocsátott vezetői körlevelekről, a frankhitelek euróalapúra váltását javaslóval kapcsolatban azonban az érintettek jelentős száma miatt lehet, hogy kivételt tesz - ismerteti a január 11-i gazdasági lap, melynek véleménye szerint egyelőre még nem nagyon éri meg a váltás.

A felügyelet érve ellen a legfőbb ellenvetés, hogy aki most aki most euróalapúra váltja át frankalapú hitelét, az azonnal realizálja a frank erősödése miatt elszenvedett teljes árfolyamveszteséget. Így a frank gyengülése esetén rosszabbul jár, mint ha nem tett volna semmit. Aki ennek ellenére a váltás mellett teszi le voksát, érdemes olyan időpontra időzítenie, amikor a frank árfolyama gyenge.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tényleg megéri a frankhiteleseknek váltani?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.