Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2010-09-06 10:42
BDB
Tények és tévhitek a béren kívüli juttatásokról
A szabályozásoknak köszönhetően nemrég a béren kívüli juttatásokat magasabb adóterhekkel látták el, de népszerűségük továbbra sem csökken. A vállalkozások bérezési és motivációs rendszerének régóta része a cafeteria szolgáltatás, melyről számtalan tévhit és ellentmondásos információ kering a vállalkozások körében, ezzel háttérbe szorítva azt a lényeges kérdést: vajon megéri-e?

Magyarországon sajnos már tényként kezelik a vállalkozások, hogy a zsebből-zsebbe csúsztatott juttatás éri meg mindenkinek a legjobban. A közterhek alól kivont „jutalom” és a ténylegesen és törvényesen kifizetett jutalom között azonban van egy köztes megoldás: a cafeteria rendszere. Ennek adózása  még úgy is kedvezőbb, hogy manapság már új adózási rend szabja meg az ezután leróható terheket. A dolgozó ilyen jellegű természetbeni juttatás esetén magasabb nettó értékkel számolhat, a munkáltató pedig törvényesen, kisebb adóvonzatú kifizetéssel jutalmazhatja meg beosztottját, melyet mindkét fél részéről megelégedés övezhet.

A dolog hátulütője az adminisztrációs kötelezettség, melyet bizonyos feltételek alapján követni kell. Ennek egyik eleme a cafeteria szabályzat. A tapasztalatok szerint további nehézséget okoz a cégek körében az egyes elemek és azok adóvonzatainak követése. Ez utóbbi kérdés alapján három csoportra oszthatók az utalványok. Az internet utalvány adómentes egyedül, míg a másik, kedvezményes adózású (25%) csoportba sorolható a melegétel, üdülési csekk, önkéntes egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, és az iskolakezdési támogatás utalvány. A hidegétkezési utalvány, a kultúra- és az ajándékutalvány a normál adózású elemek közé sorolható.

A cégvezetők természetesen saját jogkörükben dönthetnek arról, milyen béren kívüli juttatásban részesítik alkalmazottaikat, de mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségek között, hiszen számtalan variáció létezik, melyek mindkét fél megelégedettségét törvényesen szolgálhatják.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tények és tévhitek a béren kívüli juttatásokról
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.