A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2011-05-02 12:56
MTI
Temették a munkavállalói jogokat
A munka ünnepe alkalmából a LIGA Szakszervezetek szimbolikusan "eltemette" a munkavállalói jogokat a budapesti Városligetben, egyben jelezték, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a munka világát érintő tervezett változtatásokról.

Gaskó István, a LIGA elnöke az MTI-nek elmondta: "búcsúzni" kell például a sztrájkjogtól, mivel a sztrájktörvény jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a sztrájkok megszervezését.

Példaként említette a Kapos Volán esetét, ahol a szakszervezetnek, a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó kérelmét már három alkalommal utasították el a bíróságok.

Gaskó István hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvében olyan módosításokat tervez a kormány a közeljövőben, amelyek ugyancsak veszélyeztetik a munkavállalói jogokat.

Kifejtette: a próbaidő háromról hat hónapra emelése gyakorlatilag "intézményesíti" az indoklás nélküli felmondást. A Liga kifogásolja azt is, hogy a túlórákat az elképzelések szerint nem fizeti ki a munkaadó, hanem helyette szabadidőt ad. Ez Gaskó István szerint lehetővé teszi, hogy a munkáltató "garázdálkodjon" a túlórával, és ne a munkavállaló javára történjen az elszámolás. Hozzátette: egyelőre nem látszanak a további részletek a Munka törvénykönyvének módosítása kapcsán, de ezek "nagyon rossz előjelek".

A LIGA elnöke kiemelte: újra és újra tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a tervezett változtatásokról, azonban "ha nem jönnek az eredmények, akkor arra kényszerülnek a munkavállalók, hogy más eszközt is bevessenek az eredmény elérése érdekében".

Gaskó István hozzátette: elsősorban az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között szeretnének tárgyalni, de nem zárkóznak el a kétoldalú tárgyalásoktól sem.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Temették a munkavállalói jogokat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.