a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára, b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által történő foglalkoztatásra, c) mezőgazdasági, továbbá...
Ajánlott oldalak
2011-04-06 11:31
Kis Erika
Tehercsökkentő csomag: kisebb terhek, nagyobb versenyképesség
Csaknem ötszázmilliárd forinttal csökkennek idén a hazai vállalkozások adminisztrációs terhei, ezáltal jelentős mértékben javulhat a nemzetközi versenyképességük. Az első százmilliárdos tehercsökkentő csomagot a tervek szerint még áprilisban elfogadja a kormány.

Az EU Versenyképesség Tanácsának kétnapos, informális ülése a jövő hét elején lesz Gödöllőn, ahol szakértők bevonásával vitatják meg, miként tehetnének szert versenyelőnyökre az európai vállalkozások amerikai, vagy akár ázsiai versenytársaikkal szemben. Az egyik legfontosabb kérdéskör az adminisztrációs terhek csökkentése, amely a magyar vállalkozások nagy részét érinti, hiszen a hazai vállalkozások csaknem több milliárd forintot fordítanak évente adminisztrációra.

A feladat azért is sürgető és fontos, mert nemzetközi összehasonlításban irreálisan magasnak mondhatóak a hazai kkv-k terhei, a vállalkozások adminisztratív költségei Magyarországon meghaladják a GDP 10 százalékát is, amelyből 800 milliárd forint az a tétel, amelyet a vállalkozások tehernek tekintenek.

A kormány ezeket a terheket szeretné az idén lefaragni, és csaknem ötszázmilliárd forinttal csökkentené a vállalatokra nehezedő adminisztratív terheket. Az első százmilliárdos csomagot már a közeljövőben elfogadja az országgyűlés.  A második, 400 milliárd forintos csomagról az év végéig születik döntés, ahogyan arról is, hogyan kell az egész rendszert átalakítani ahhoz, hogy ne termelődjenek újabb bürokratikus költségek.

A vállalkozások versenyképességének javításához elengedhetetlen ezen intézkedések bevezetése, hogy a cégek minél határozottabban vegyenek részt a belső piacon, szélesítsék innovációs tevékenységüket. A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára szerint  a bürokratikus költségek csökkenése elősegítheti a foglalkoztatás bővülését és a gazdasági növekedést is, így ezek az intézkedések nem járnak költségvetési bevételkieséssel.

Az informális ülésen az adminisztrációs tehercsökkentő kérdéskör mellett más fontos témák is előtérbe kerülnek, hiszen április 12-én a kutatási, 13-án pedig az ipari miniszterek tanácskoznak. Az első napon a legfontosabb téma lesz a 2014-től kezdődő tervezési periódusra vonatkozó új kutatás-fejlesztési politika, amelyről első alkalommal fejthetik ki véleményüket a szakminiszterek. Az ipari miniszterek tanácskozásán a központi téma a kis- és közepes vállalatok pénzügyi finanszírozásának új eszközei lesznek.  Ezen kérdéskörök is nagymértékben érintik a hazai vállalkozásokat, hiszen a közép-európai versenyben az utóbbi évtizedben felhalmozott technológiai lemaradásukat kell elsősorban leküzdeniük a magyar cégeknek, melyhez hozzájárul a pénzügyi forráshoz való nehézkes hozzájutás.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Tehercsökkentő csomag: kisebb terhek, nagyobb versenyképesség
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.