Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2009-12-05 15:15
Majoros-Tóth Orsolya
Távmunka: kiaknázatlan lehetőség
A hazai vállalkozók szótárában szinte idegen kifejezésnek számít a „távmunka”, pedig sok előny származna a használatából!

A hatályos Munka Törvénykönyve szerint a távmunkához ugyanúgy munkaszerződés kell, mint bármilyen más hagyományos foglalkoztatáshoz, a munkát viszont a munkaadó telephelyétől távol, infokommunikációs eszközzel kell végezni. (Telefon, internet.) A távmunka egyik előnye, hogy a hátrányos kistérségben élőket előnyhöz juttatja a kommunikációs eszközök használata révén. A munkaszervezés rugalmasabb, a munkavégzés ideje kötetlenebb, és a járulékos költségek sokkal alacsonyabbak. A munkavégzés helyére történő rendszeres utazás időveszteségét és költségeit is meg lehet takarítani.A munkáltató ráadásul így sokkal nagyobb körből tud alkalmazottat választani.

„Az elmúlt nyolc évben 3 milliárd forint támogatással 5.720 távmunkahely jött létre Magyarországon, ezzel a távmunka aránya 4,5-5 százalékra nőtt, de ez is csak harmada az uniós átlagnak.” - mondta Simon Gábor, szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár és a Távmunkatanács elnöke egy sajtótájékoztatón, amelyet a december 3-i Távmunka Konferencia égisze alatt rendeztek meg, Budapesten. Jeremy Millard, a Dán Technológiai Intézet vezető szakértője is részt vett a rendezvényen, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Dániában a távmunka aránya 20-25 százalék. (Bár Dániában ide sorolnak mindenkit, aki legalább havi 8 órát távmunkával tölt, Magyarországon viszont csak a napi 8 órás, vagy részmunkaidős állások tartoznak bele a statisztikába.)

Az elmúlt nyolc évben a magyar állam ötezer ilyen munkahely létrejöttét támogatta. Simon Gábor államtitkár beszélt arról is, hogy jövőre a költségvetés 500 millió forintot tett félre a távmunka támogatására, mivel a kormányzat célja, hogy a jelenlegi 4,5-5 százalékot 2013 végére 8-10 százalékra tornázza fel.

A pályázatokról jövő év elején lehet többet tudni: a TÁMOP 1.3.1. már lezárult, a TÁMOP 2.1.2.  pedig még előkészítés alatt áll. ( Ez utóbbi pályázat a felnőtt lakosság körében a munkaerő-piaci kulcskompetenciák fejlesztésére indul.)

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Távmunka: kiaknázatlan lehetőség
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.