Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2010-10-06 10:32
RogÁ
Távmunka a kis- és középvállalkozásoknál
Az elmúlt időszakban sok szó esett a cégek működésének költségcsökkentéséről, valamint az otthonról végezhető távmunkáról. Száz kis- és középvállalkozást megvizsgálva kiderült, hogy a cégek többségénél alkalmaznak távmunkában dolgozó munkatársakat, hiszen ezzel jelentősen csökkennek a kiadások, illetve sokszor hatékonyabb a munka.

A kis- és középvállalkozások körében végzett felmérés több kérdéscsoportra is kitért. Amellett, hogy kiderült: a legtöbb kisvállalkozás alkalmaz távmunkában dolgozó munkatársakat, fény derült arra is, hogy sokan alkalmaznak rugalmas munkaidőbeosztást, illetve több alkalmazott időnként otthonról végzi el napi munkafolyamatait. Vizsgálat tárgyát képezte az is, hogy a különböző cégek milyen online eszközöket alkalmaznak működésük hatékonyabbá tételéhez.

Ez utóbbihoz az egyik alapvető elvárás, hogy a távmunkában dolgozó kollégák is könnyen hozzáférjenek a céges dokumentumokhoz. A magyar kisvállalkozások körében az e-mail a leggyakoribb fájlmegosztási mód, kevesen használnak ennél kifinomultabb megoldást. A levélben továbbküldözgetett fájlokat, linkeket, információkat később nehéz megtalálni, rendszerezni.

 

Ma már a kis- és középvállalkozások számára azonban elérhetőek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik a dokumentumok rendszerezett tárolását, továbbá az online szerkesztését is a weben, ezzel is könnyítve az esetleges távmunkát. Funkcióit tekintve a kollégák megoszthatják és egyben nyilvánossá tehetik a dokumentumot az interneten, egyetlen kattintással feltölthetik a fájlokat, és mappákba rendszerezve tárolhatják, amit akár egymással is megoszthatnak. A dokumentum tulajdonosa beállíthatja azt a módot, hogy ki szerkesztheti, és ki az, aki csak megnyithatja a dokumentumot.

Sokan azt hiszik, hogy a távmunkához szükség van különböző beruházásokra, továbbá a főnökök elég bizalmatlanok azzal a munkavégzéssel szemben, amit szemmel nem látnak és nem érzékelnek.

A rendszerrel élőben tudják követni a távmunkában dolgozó mozgását, sőt közvetlen kapcsolatot tudnak létesíteni azzal, akinél nyitva van a dokumentum.

 

Legfontosabb, hogy pontos és hatékony kommunikáció alakuljon ki. A munkatársaknak mindenképpen tudniuk kell egymás elérhetőségét. Ehhez érdemes instant üzenetküldő programmal egyeztetni, ahol levelezhetnek, csetelhetnek, de akár hang- és videóbeszélgetést is folytathatnak.

A Google Apps  csomag  egy ilyen lehetőséget biztosít, mellyel ugyan egyszerűbb és könnyebb a távmunka, viszont fiókonként ötven dollár költséggel kell számolni. Előnye, hogy ingyen kipróbálást biztosít, így a vállalkozások megbizonyosodhatnak arról, megéri-e nekik a befektetés. A rendszeren keresztül céges webcímről való levelezést folytathatnak, automatikusan látják a munkatársak elérhetőségét, és a főnök is megnyugodhat, hiszen ellenőrizheti a távdolgozók munkáját, sőt a webes felületen még a cég logóját is megjeleníthetik.

A fenti csomag egyszerűbb és ingyenes változata a Gmail szolgáltatása, ami a levelezésen túl több, könnyen kezelhető funkciót is biztosít, mint például a kollégákkal való chatelést, ennek hátránya azonban az, hogy csak akkor működőképes, ha mindegyik munkatárs gmail.com végződésű e-mail címmel rendelkezik. 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Távmunka a kis- és középvállalkozásoknál
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.