A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2011-05-11 10:11
Kis Erika
Társasági adóbevallás – Közeleg a határidő!
Már csak néhány hét maradt a társasági adóbevallások elkészítésére, aminek határideje az idén május 31-e. A társas vállalkozások mellett idén először az egyéni cégeknek is ezt a bevallást kell benyújtaniuk.

A 2010. adóévre vonatkozóan társasági adó kötelezettségüknek a Társasági Adó Törvény (Tao. tv.) hatálya alá tartozó

 • egyszeres könyvvitelt vezető adózók a 1028. számú bevallás, a kettős könyvvitelt vezető adózók, a nonprofit szervezeteket is beleértve a 1029. számú bevallás benyújtásával kell eleget tenniük 2011. május 31-éig,
 • a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók az adóév utolsó napját követő 150. napig kötelesek teljesíteni az adóbevallási kötelezettségüket.

Fontos változás, hogy idén január 1-jétől az egyéni cégek is a társasági adó alanyává váltak, és mint kettős könyvvezetésre kötelezett adózóknak szintén a 1029. számú bevallást kell benyújtaniuk. Amelyik adózó a 2011. évre az Eva tv. szerinti adózást első alkalommal választotta, a 2010. évi társasági adóját a 1071EVA bevalláson köteles teljesítenie.


A kettős könyvvitelt vezető adózók esetében, a saját társasági adókötelezettségükön kívül számot kell adniuk a 1029. számú bevallásban:

 • a külföldi szervezettől levont társasági adóról,
 • a hitelintézeti járadék összegéről,
 • az energiaellátók jövedelemadójáról, valamint
 • a csekély összegű (de minimis) támogatásokról is.

Nem kell adóbevallást benyújtaniuk május 31-ig az alábbi szervezeteknek és intézményeknek, ha a 2010. adóévben vállalkozási tevékenységükből (az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységéből) származó bevételt nem érték el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el:

 • alapítványoknak, közalapítványoknak, 
 • társadalmi szervezeteknek, 
 • köztestületeknek, 
 • egyházaknak, 
 • lakásszövetkezeteknek, 
 • önkéntes kölcsönös biztosítópénztáraknak, 
 • közhasznú, valamint a kiemelkedően közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézményeknek,
 • európai területi együttműködési csoportosulásainak.

A fenti szervezetek társasági adókötelezettségüket azzal teljesíthették, hogy 2011. február 25-éig a 2010-es adóévre társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tettek a 1001. számú bevallás 01. lapjának kitöltésével. Amennyiben ezen nyilatkozat megtétele elmaradt, úgy társasági adóbevallásukat 2011. május 31-éig be kell nyújtaniuk.

A 2010. augusztus 16-án hatályba lépett törvénymódosítás folytán a kedvezményes adókulcshoz rendelt adóalap értékhatára 500 millió forintra növekedett. Ez alapján a pozitív adóalap 500 millió forintot meg nem haladó részére 10 százalék, az e feletti részre 19 százalék a társasági adó mértéke. A sávos adószámításhoz a második félév vonatkozásában semmilyen feltétel nem kötődik.

Az előzőekben jelzett bevallások benyújtásának módja – hasonlóan az előző évhez – elektronikusan, illetve papíralapon is benyújtható.

A NAV társasági adóbevallásra vonatkozó közleményét ITT érheti el.

A 2010. évi törvénymódosításról részleteket ITT talál.

A bevallás kitöltő programja és a hozzá tartozó útmutató ITT letölthető.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Társasági adóbevallás – Közeleg a határidő!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.