Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-12-20 11:39
BDB
Társadalmi sci-fi az eurózónában
Vészjósló fejtegetések láttak napvilágot az American Enterprise Institute kutatói által. A Wall Street Journalnek tett nyilatkozatukban ugyanis az eurózóna felbomlását jósolják. Várhatóan egy-másfél éven belül bekövetkezhet, több ország is elhagyja a monetáris uniót.

A nemrégiben megtartott válságkezelési mechanizmussal kapcsolatos tanácskozás ellenére több szakértői vélemény is azt támasztja alá, hogy az euróövezet a jelenlegi formában tarthatatlan. Desmond Lachman, az American Enterprise Institute kutatója a Wall Street Journal-nek tett nyilatkozatában egy-másfél évet jósol a jelenlegi rendszernek, ezt követően pedig, úgy véli, több ország is búcsút int a monetáris uniónak, ugyanis az alapvető problémákkal küzd, egyes országok versenyhátrányban vannak.

 

Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az euróövezet elhagyása az országok számára komoly következményekkel járhat: összeomolhat a bankrendszer, meginog a kötvénypiac, a lakosság külföldre mentené a pénzét, de legfőképp hogy a devizahitelekkel rendelkező vállalkozások, háztartások és az állam is komoly fizetési gondokkal küszködne.

Az euróövezetből történő kilépés azzal egyenértékű, mint amikor valaki magára gyújtja saját házát annak érdekében, hogy megtalálja a kifelé vezető utat – véli Barry Eichengreen, a University of California közgazdász professzora, és egyenesen „társadalmi sci-fi-nek” tulajdonítja az euró széthullásának forgatókönyvét.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Társadalmi sci-fi az eurózónában
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.