Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-11-09 08:25
Szűcs Ágnes
Szlovák adóparadicsom, magyar visszacsábítási taktika
Köztudott, hogy a szlovákiai kedvezőbb adózási rendszer és a könnyebb boldogulás miatt számos magyar vállalkozás a szomszédos országban van bejegyezve. Hazánkban egy nemrég útjára bocsátott kezdeményezés azonban célul tűzte ki, hogy ezeket a vállalkozásokat visszacsábítsák az anyaföldre…

A komáromi önkormányzat úgy döntött, hogy az elkövetkező időkben 50 millió forintot különítene el a helyi vállalkozások támogatására.

A komáromi ipari parkban működő külföldi cégektől a gazdasági válság következtében 1500-an kerültek utcára. A kis- és középvállalkozásokból kikerülő beszállítók további 300 dolgozót voltak kénytelenek elbocsátani. Azok a cégek, akik megmaradtak, a kedvezőbb adózási feltételek miatt áttelepültek Szlovákiába.

Ezért döntött úgy Komárom önkormányzata, hogy egy pénzügyi alapot hoz létre a nehéz helyzetbe került helyi vállalkozások megsegítésére, valamint a Szlovákiába áttelepült vállalkozások visszacsábítására.

 

„Olyan pénzügyi alapot kell létrehozni, amire jó érzéssel pályázhatnak a helyi vállalkozások, akár pályázati önrészre, akár olyanra, hogyha valaki nagyobb bajba kerül, akkor időlegesen a munkavállalói járulékok átvállalására, iparűzési adó átütemezésére, és egyéb olyan mechanizmusokra, ami a kis- és középvállalkozásokat segíti. Abban bízunk, hogy ez a munkahelyteremtésre pozitív hatással lesz, és a munkaerő-piaci helyzet Komáromban ettől is javulni fog” – fogalmazott Molnár Attila, Komárom polgármestere.

A helyi kis- és középvállalkozások támogatásával és a szakképzés megerősítésével csökkentené a munkanélküliséget a komáromi önkormányzat. Molnár Attila polgármester elmondta: pályázati önrészek és munkavállalói járulékok átvállalásával, de akár az iparűzési adó befizetésének átütemezésével is segíteni próbálják a városi cégeket, amelyeket érzékenyen érintett a válság.

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott a programhoz. Mivel az ipari parkban nincs túl sok lehetőség a különböző ösztönző rendszer bevezetésére, amivel helyben tudnák tartani a szakképzett munkaerőt, ki kell dolgozni egy olyan pályázati feltételrendszert a kis- és középvállalkozók részére, hogy annak teljesítése után tudjanak jól képzett, itt tanuló, itt dolgozó fiatalokat foglalkoztatni – nyilatkozta Nemes Andrásné a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja.

Győrben, Kaposváron és Debrecenben már létezik a kis- és középvállalkozásokat segítő pénzügyi alap, ezek példáján döntött úgy a Komáromi önkormányzat, hogy megpróbál a maga módján segíteni a kisvállalkozóknak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Szlovák adóparadicsom, magyar visszacsábítási taktika
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.