A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó nyereségét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg....
Ajánlott oldalak
2010-10-18 10:10
BDB
Szétzúzzák, összerakják – új szabályok a béren kívüli juttatásoknál
A béren kívüli juttatások körében nagy változások várhatók: vannak, melyeket teljesen megszüntetnek, másokat gyökeresen átalakítanak, módosítanak. A juttatások egy részét jelenleg sokkal kisebb adó terheli, mint amennyit a bérjövedelem után fizetni kell, ez a kedvezmény azonban egyes csoportok esetében teljesen megszűnik.

A béren kívüli juttatások gyökeres átalakítására lehet számítani a közeljövőben. Az egyes juttatásokat sokkal kisebb adó terheli, mint amennyit a bérjövedelem után fizetni kell, így az utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás és a képzési költségek esetében ezt teljes egészében megvonják és a fenti tételek után a bérrel megegyező adóterhet vezetnek be.

 

A kedvezményes adóteher a meleg étkezési jegyeken, az üdülési csekken és az önkéntes nyugdíjpénztárba, illetve az egészségpénztárba a munkáltató által befizetett összegek erejéig megmarad, illetve ebbe a körbe sorolják át a jelenleg teljesen adómentes internetelőfizetési juttatás díját. Ezen béren kívüli juttatások esetében csak a munkáltatót sújtja a 16 százalékos adóteher (számítás: az értékeket felszorozzák 1,19-cel, erre a növelt alapra fizeti be a 16 százalékos adót, így a mai 25 százalék helyett 19,04 százalékos szja-t fizetnek be), tehát adóterheik jóval kedvezőbbek lesznek, sőt továbbra sem kell járulékot fizetni utánuk.

Azoknál a juttatásoknál, melyeknél nem állapítható meg a magánszemély által megszerzett bevétel összege (cégtelefon magánhasználata, reprezentáció, üzleti ajándék stb.), a munkáltatót fogja terhelni a teljes szja- és járulékkötelezettség, csakúgy mint azon kedvezményes adózói körbe tarozó juttatásoknál, ahol átlépik a kedvezményes határt. Számítása ugyanúgy történik, mint az előző csoportba tartozó juttatások esetében, annyi különbséggel, hogy ezek után 27 százalékos járulékot is le kell róni.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Szétzúzzák, összerakják – új szabályok a béren kívüli juttatásoknál
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.