A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2011-04-29 07:30
Bálint Brigitta
Széchenyit éheztetik.…
Az üdülési csekk végnapjait éli, idén még használható, de lassan átveszi a helyét a Széchenyi Pihenő Kártya. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint az elkövetkezendő időszakban az új rendszer révén mintegy 30-35 százalékkal élénkülhet meg a belföldi turisztikai forgalom, azonban számolni kell azzal is, hogy sok szolgáltató kiszorul majd a piacról: a Pihenő Kártyának nagy vesztesei lesznek…

A minisztérium pozitív jóslatai ellenére az érintett szakmák aggodalmuknak is hangot adtak, hiszen az üdülési csekkhez képest a Pihenő Kártya csak szálláshely-igénybevétel mellett lesz használható egyéb szolgáltatásokra is.

„Attól tartunk, hogy teljesen kiszorulunk a piacról” – nyilatkozik egy vidéki étteremtulajdonos. „Eddig – többnyire a nyári, nagyobb forgalmú időszakban – sokan étkeztek nálunk úgy, hogy üdülési csekkel fizettek, úgy tűnik, ennek vége. Őszintén szólva így jelentős forgalom visszaeséssel kell számolnunk, nem maradunk versenyképesek azokkal a vendéglátóegységekkel szemben, akik szálláshelyet is tudnak biztosítani vendégeiknek.”

A lapunk által megkeresett tulajdonos félelme jogos, ugyanis a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) álláspontja szerint is lesznek, akik nem tudnak a továbbiakban számítani azokra a vendégekre, akik nem készpénzzel fizetnek. Ha a szálláshely-szolgáltatást és a vendéglátást nem együtt üzemeltetik, az utóbbiban nem lehet majd használni a Széchenyi Pihenő Kártyát.

Szálláshelyek fizetésére az üdülési csekkek közel 40 százalékát használták fel az elmúlt években. A szakemberek szerint az alacsony adat oka lehet többek között az is, hogy túl sok felhasználási területet biztosítottak.

„Az új rendszer elég sok kérdést vet fel. Ugyan megértjük a minisztérium álláspontját is, miszerint így akarják a szálláshely-kihasználtságot növelni, de mi lesz azokkal, akik csak a vendéglátásra alapoznak? Lehúzhatjuk a rolót? Így sem egyszerű talpon maradni a piacon, a válság óta meg főleg! Úgy tűnik, még kooperációra sem ad lehetőséget az új szabályozás, hiszen összefogva a szállásadókkal még lenne esélyünk megtartani a jelenlegi forgalmat, de így?”

Bár elég borúlátóan fogalmaznak  a vendéglátó-egységek üzemeltetői , de az előzetes információk szerint a Széchenyi Pihenő Kártyához a jövőben új cafeteria elemeket is társítanak majd, melyek elsősorban a vendéglátás helyzetének javítását szolgálják, illetve a gyógy- és fürdőszolgáltatásokhoz kötődnek majd, hiszen ez utóbbi szektorban is jelentős kiesés várható.

Szavazás
Mi a véleménye, jogos-e a vendéglátóipari szektor aggodalma?
Természetesen, jelentős bevétel kiesést okoz az új rendszer
53.8%
A SZÉP kártya jobb, mint az elődje, találnak majd megoldást az éttermek problémájára is
15.4%
Nem tudom megítélni, hosszú távon dől el, hogy az aggodalmak mennyire jogosak
30.8%

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Széchenyit éheztetik.…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.