a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára, b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által történő foglalkoztatásra, c) mezőgazdasági, továbbá...
Ajánlott oldalak
2010-06-28 10:58
RogÁ
Szarvasmarhatartók támogatási igénye
Július 31-ig lehet beadni az anyatehéntartással kapcsolatos támogatási igényeket a szarvasmarha tenyésztő gazdáknak. Az igényről szóló kérelmet nem lehet elektronikus úton beadni, hagyományos módon, írásos levélben kell megküldeni az MVH-nak.

A támogatási igényre 2009-ben állatonként mintegy 30 ezer forintos támogatást adtak, amit a napokban kapnak kézhez a gazdák. Eddig több, mint 5 ezer igénylőnek fizették ki a támogatást, összesen 3,23 milliárd forint értékben.

Idén azok adhatnak be támogatási igényt, akik hús vagy kettős hasznosítású szarvasmarhát tartanak, mégpedig olyan nőivarú állatot, mely legalább 8 hónapos és olyan állományhoz tartozik, amelyben hústermelés céljából nevelnek borjakat. Kitétel továbbá, hogy a tehén a kötelező birtokon tartás alatt a termelő tenyészetében legyen, a tenyészet pedig igazoltan gümőkór-, brucellózis- és leukózismentes legyen. A mentességnek már a kérelem benyújtásakor fenn kell állnia.

A támogatást igénylő termelőre számos előírás vonatkozik, ezek közül érdemes kiemelni, hogy arra is vonatkozik, aki a tehéntej termékpálya szabályozásában alkalmazott kvótarendszerről szóló 14/2010. (II. 23.) FVM rendelet szerint a 2009/2010-es kvótaévre vonatkozóan nem rendelkezett 120 000 kg-nál több tejkvótával. Ha több mint 120 000 kg tejkvótája volt a 2009/2010-es kvótaévre, akkor a támogatási kérelemben feltüntetett állatait tejtermelést nem folytató tenyészetben tartja, és vállalja, hogy azokat a továbbiakban tejtermelésre nem hasznosítja, valamint a kérelemben feltüntetett állatai 2009. április 1-jétől nem állnak tejtermelési ellenőrzés alatt.

Sokszor előforduló hibára is rámutat a kamara, ugyanis a kérelmet annak a termelőnek kell benyújtania és aláírnia, aki az ENAR-ban a tartója annak a tenyészetnek, amelyben a támogatható állatok vannak vagy a birtokon tartás alatt megfordultak. A kérelem nem fogadható el akkor sem, ha azt a tenyészet tartójának családtagja (házastárs, szülő, gyermek, családi gazdaság esetén annak másik tagja) nyújtja be.

A sok teljesítendő feltételből még igen fontos, hogy az igényeket postán kell benyújtani, a betétlapok csatolásával. ( K10600 vagy a K10601 Főlapot. K10600 Támogatási kérelem a legfeljebb 120 ezer kg tejkvótával rendelkező termelők részére, vagy a K10601 Támogatási kérelem a 120 ezer kg tejkvótánál többel rendelkező termelők részére.) Ezekhez kell még az úgynevezett K 10602 Betétlap. Ez utóbbi betétlapból annyit kell beküldeni, amennyi szükséges az összes kérelmezett állat feltüntetéséhez, és a betétlapokat el kell látni sorszámmal. Támogatási kérelemnek kizárólag a K10600/K10601 Főlap és a K10602 Betétlapok együttes beadása minősül!

Fontos tudni még, hogy a 2010. július 31-e után benyújtott kérelmek esetén az anyatehéntartás támogatásának összege késedelmes munkanaponként 1%-kal csökken. A 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja az MVH, és ekkor már a késedelmes benyújtáshoz kapcsolódóan vis maior kérelem elfogadása sem lehetséges! 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Szarvasmarhatartók támogatási igénye
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.