A távmunka és az e-munka fogalmát egymást helyettesítve is szokták alkalmazni, az e-munka azonban tágabb értelemben használatos. Az e-munka defiiálásának szükségessége azt a jelenséget ragadja ki,...
Ajánlott oldalak
2011-03-03 08:47
Kis Erika
Számlázzon papír nélkül!
Az e-világban az e-számlázás a legoptimálisabb megoldás, hiszen megtakaríthatjuk az élőmunka ráfordításköltségeit, a boríték- és a postaköltségeket, illetve a nyomtatás költségeit, mindemellett gyors, visszakereshető és energiatakarékos. A jó tapasztalatok ellenére még mindig kevés magyar vállalkozás választja az elektronikus számlázást. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

 

 

Egy modern vállalkozás korszerű működésének elengedhetetlen feltétele, hogy folyamatos megújulással segítse munkatársai és partnerei munkáját, valamint a fenntartható fejlődés támogatása mellett lépést tartson a digitális kor legújabb kihívásaival.  Az elektronikus számla alkalmas arra, hogy kapcsolódjon a vállalatirányítási rendszerhez, lehetővé teszi az e-könyvelést, a távkönyvelést, sőt a teljes céges elektronikus nyilvántartás-bevezetéséhez is sokkal közelebb visz.

Az e-számla rengeteg előnyt nyújt a hagyományos számlával szemben:

Költséghatékony, mivel az elektronikus számlát nem kell kinyomtatnunk, így megtakarítjuk a papír és a nyomtatás költségeit. Az előállítással kapcsolatos kiadások mellett teljes mértékben megszabadulunk a boríték- és postaköltségektől, illetve az esetenként felmerülő faxköltségtől is.

Könnyen tárolható, nem fog elveszni vagy megsérülni, illetve bármikor másodpercek alatt visszakereshető.

Gyorsabb ügymenetet eredményez, sokkal gyorsabban jut el a vevőkhöz, így maga a számla feldolgozása és pénzügyi rendezése is lényegesen felgyorsul.

A kevesebb manuális munkafolyamatból adódóan minimalizálja a hibás, rontott számlák mennyiségét.

Tekintélyt, presztízst kölcsönöz, innovatív és környezetkímélő megoldás lévén sok esetben illik a vállalatok által megfogalmazott arculathoz, küldetéshez.

Könnyebben nyomon követhető, nyilvántartható számlázást biztosít, kevesebb munkaerő-ráfordítás árán.

Az elektronikus számlázással kapcsolatos követelményrendszer:

A számlák elektronikus úton történő kibocsátására vonatkozó alapvető követelményeket az ÁFA törvény 175§-a definiálja. A törvény alapján egy elektronikus adatot akkor lehet számlaként elfogadni, ha az adattartalom sértetlensége és az eredetiség hitelessége biztosított. Az ÁFA törvény szabályozza az elektronikus számla kiállításának a módját is:

• Legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással és egy minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel ellátott számla (PKI számla)

• Elektronikus adatcsere-rendszerben létrehozott és továbbított számla (EDI számla)

EDI számla esetében a szerződés írásba foglalása szükséges, míg PKI számla esetében a szerződés létrejöhet ráutaló magatartás révén – így akár egyéb hitelesítés nélkül, webform kitöltésével, vagy ÁSZF-re hivatkozással – is lehetséges szerződést kötni.

Az 1999/93/EK irányelv alapján létezik egy harmadik módszer is az elektronikus számla előállítására, amely az uniós tagállamoknak viszonylag tág mozgásteret enged. Az EU előírása kizárólag azt határozza meg, hogy az adattartalom sértetlenségét és az eredetiség hitelességét biztosítania kell a módszernek.

Az e-számla formátuma:

Az elektronikus számla fájlformátumára semmilyen jogszabályi előírás nincs. Tehát lehet akár egy képfájl, egy szöveges fájl, egy PDF állomány, vagy akár egyszerre többfajta kimenet is lehetséges. Azonban azt az állományt kell elektronikus számlának elfogadni, melyet a kibocsátó elektronikusan aláírt. A többi állomány ebben az esetben kizárólag az egyszerűbb kezelhetőséget (megjelenítést, adatfeldolgozást) jelenti. Fontos azonban, hogy a számlát az adóhatóság részére az általa meghatározott módon kell átadni, melyek XML, TXT, CSV, DBF, MDB, XLS, vagy ún. print fájlformátumban mutathatók be. Ezek alapján választhatunk, hogy az e-számlát csak a NAV által elfogadott formátumban állítjuk ki, vagy eleve két formátumban készítjük, amikor a számlakibocsátó átkonvertálja az általa elkészített e-számlát az adóhatóság által előírt formátumra.

 

Az elektronikus számla tárolása

A jogszabály értelmében a hiteles elektronikus dokumentumok, e-számlák megőrzéséről, archiválásáról gondoskodhat a kibocsátó is, de azzal megbízható egy digitális archiválási szolgáltató is. Az elektronikus számlákat csak és kizárólag digitális módon lehet tárolni, hiszen azok csak az eredeti, elektronikus formában alkalmasak adóigazgatási azonosításra. Adóhatósági ellenőrzési eljárásban a megőrzésre kötelezettől a rendszer dokumentációjának bemutatását, illetve az adóhatóság által közzétett formátumú másolat rendelkezésre bocsátását kérheti, illetve a számlázási folyamatot figyelemmel kísérheti számla kibocsátása közben.

Több nemzetközi példa, valamint az elektronikus számlák befogadására és kizárólagos használatára áttérők eredményei is azt mutatják, hogy az átállással jelentő megtakarítások érhetők el a gazdaság szereplőinél. Az e-számlázás európai gyakorlata miatt a külföldi vevők már e-számla kiállítására kötelezik magyarországi partnereiket, így érdemes elgondolkodni a papíralapú számla leváltásán.

Több nemzetközi példa, valamint az elektronikus számlák befogadására és kizárólagos használatára áttérők eredményei is azt mutatják, hogy az átállással jelentős megtakarítások érhetők el a gazdaság szereplőinél. Az e-számlázás európai gyakorlata miatt a külföldi vevők már e-számla kiállítására kötelezik magyarországi partnereiket, így érdemes elgondolkodni a papíralapú számla  lecserélésén.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Számlázzon papír nélkül!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.