Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2010-06-16 10:53
RogÁ
Számlatömb ellenőrzés
Az egyik legproblémásabb adózási terület a számlázás. Nincs törvényi háttér ahhoz, hogy tájékozódjunk kié az adott számlatömb, jogosult-e a számla kiállítója számlaadásra, valamint ellenőrizhetetlen az ÁFAtartalma és a kiállítás módja miatt.

A jogszabályok szerinti adatszolgáltatást a nyomtatványforgalmazók gépi számlázással teljesítik, a szoftverből az adóhatóság felé való adatszolgáltatás is pontos, a benne szereplő adatokat az APEH mégis kézileg kérdezi le újra, vagyis nem hisz a saját maga által nyilvántartott adatoknak. Ha ez így van, akkor Magyarországon a számlatömbökből a naponta kiállított több millió kiállított számlát a befogadók hogyan merjék elszámolni és arra adó-visszaigénylést alapozni?

Hasonlóan aggasztó a helyzet a számítógéppel kiállított számlák kapcsán. A vonatkozó miniszteri rendelet április elsejével való változtatása túlságosan jogi nyelvezetű, a megfogalmazás ismét bajt okozott. A korábbi szövegben az úgynevezett leporellós számlanyomtatásra külön szabályozás volt érvényes, abból világosan kiolvasható volt, hogy csak az összes példányszámot kellett a nyomtatás során feltüntetni. Az új rendelkezés azonban megszünteti a még mindig nagyon elterjedt módszer szabályozását, helyette ennyit hagy:

A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető és eredeti példányként csak 1 példányban legyen nyomtatható. (24/1995 PM rendelet 2010.04.01-től hatályos szakasz, 1/F. § (1))

 

Az Adózóna szaklapon kerek-perec június elején azt állították, hogy a leporellós számla nem tud eleget tenni az új szabályozásnak. A helyzetet firtató olvasóval kizárólag azt közlik, hogy a leporellós számláját a vevő jogosan utasítja vissza, de azt, hogy mit tegyen a helyzet megoldására, arról nem esik szó. Hivatali körökben a változtatás nyomán az új helyzetet úgy képzelik el, hogy a leporellós számlázás során a példányok számát már nem muszáj feltüntetni, de az első, eredeti oldal mindenképpen legyen megkülönböztethető a többi oldaltól. Ez vélhetőleg önmagában is megy, csak nagyon extrém esetben fordulhat elő az, hogy a leporelló olyan formájú és minőségű, hogy az eredeti és a másolati példány ne lenne megkülönböztethető az eredetitől . Ha valaki önszorgalomból ennél többre vágyik, akkor bármilyen nyomdatechnikai eszközzel, akár pecsételéssel is megoldható a megkülönböztetés, hasonlóképpen, ahogy más országokban teszik: egy egyedi bélyegzővel – a saját nyelvüknek megfelelően – ráütik az első példányra, hogy „EREDETI”.

Sajnos nem tudjuk, hogy az előbb említett kiadvány válaszadójának mindez miért nem jutott eszébe és miért kelti azt a látszatot, hogy a leporellón történt számlázás eleve nem felel meg a szabályozásnak. Miután a szabályozás éppen a számlát befogadót nem védi, szerencsés lenne végre elgondolkozni, hogy milyen mértékig feleljen a számláért az azt elszámoló és milyen mértékig a kibocsátó, illetve azt, hogy egyáltalán szükséges-e a jelenleg hatályos formai szabályozás?

Cimkék: apeh,hivatal
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Számlatömb ellenőrzés
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.