A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-05-11 12:59
BDB
Számlát adok, veszek, elcserélek!
Egy hete még azon derültek az internetezők, hogy egy vállalkozás igen merészen hirdetés útján próbált számlákat értékesíteni, ma meg fiktív fuvarokmányok kiállításán döbbent meg a szakma.

A számlagyárként elhíresült vállalkozás több közérdekű bejelentés alapján bukott le, így a társaság telephelyén revizorok is látogatást tettek. Az információkat az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága is megerősítette, akik számítógépes szakembereik bevonásával adatgyűjtést folytattak az üggyel kapcsolatban. Természetesen az utólagos vizsgálat során nem csak a fiktív számlák kibocsátója ellen indult vizsgálat, hanem azok ellen is, akik a papírok tanúsága szerint számlát fogadtak be tőlük. Az adócsalásban részt vevő cégek ellen büntetőeljárást fog kezdeményezni a hatóság.

Kicsit furmányosabb taktikát alkalmazott, és ezzel tekintélyes, 1 milliárd forintra becsült áfacsalást követtek el azok a vállalkozások, melyek 2007 óta mintegy 5 milliárd forint értékben importáltak ruházati termékeket Törökországból. Az eset több országon átívelő csalássorozattá minősült, ugyanis Magyarország mellett Ausztria, Lengyelország és Szlovákia is érintett.

 

A jól kigondolt és logikai csavart is tartalmazó ügyben fiktív fuvarrakományok kerültek kiállításra, hiszen ezeken igazolták vissza az osztrák vámhatóságok, hogy az árukat Lengyelországban bejegyzett cégekhez szállították le. Ezzel szerették volna azt elérni, hogy a magyar társaságok mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól. A ruhákat tartalmazó kamionok azonban rejtélyes módon sohasem érkeztek meg a lengyel cégekhez. A rakományt mintegy 9 cégből álló szervezet „terítette” hazánkban, természetesen azóta ezek ellen már eljárás indult.

„…a nyomozás során az érintett magyarországi cégek székhelyein házkutatások voltak, ahol tárgyi bizonyítékokként iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le.” – jelentette ki Szajkó Béla pénzügyőr őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka.

Az esetek nem egyediek, hiszen az adóhatóságnak tudomása van több hasonló bűncselekményről is. Mind a fiktív számlák kibocsátása, mind az áfacsalás következményeket von maga után, így a fent említett vállalkozások is komoly retorzióra számíthatnak.

Cimkék: apeh,hivatal
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Számlát adok, veszek, elcserélek!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.