Jövedéki adó hatálya alá tartozó termékek a következők az ásványolaj, alkoholtermék, sör, bor, pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány. Az adót a termékek importálásának időpontjában vagy...
Ajánlott oldalak
2011-01-27 05:37
Bálint Brigitta
Számla- és nyugtavásárlás? Elő az igazolvánnyal!
Köztudott, hogy a visszaélések között szinte első helyen szerepelnek a számlázással, számlával, vagy annak hiányával összefüggő szabálytalanságok. Ennek visszaszorítása érdekében idén még szigorúbb rendszert vezet be az adóhatóság, elsősorban a számla- és nyugtatömbök vásárlásával kapcsolatban.

A szigorú számadású nyomtatványokat vásárló vállalkozókról több éve nyilvántartást vezetnek és az adóhatóság felé adatot szolgáltatnak a nyomtatványforgalmazók. 2011-től ezen adatok között már nem csak a vállalkozásokat, hanem annak képviseletében eljáró magánszemély nevét és adóazonosító jelét is szerepeltetni kell, melyet az adóhatóság felé szintén meg kell küldeni.


A kibővült adatszolgáltatási kötelezettségről az APEH külön tájékoztatóban hívja fel a vállalkozások figyelmét, melyet a már megszokott módon negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell teljesíteni.  Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell:

a) az értékesített nyomtatványok (számlatömbök, nyugtatömbök) megnevezését,
b) a nyomtatvány sorszámát (tól-ig),
c) a vevő nevét és címét (székhelyét, telephelyét),
d) a vevő adószámát,
e) a vevőt a vásárlás során képviselő magánszemély nevét és adóazonosító számát.

A nyomtatványforgalmazókat az adózás rendjéről és az adatszolgáltatási kötelezettségről szóló törvény értelmében bejelentési és nyilvántartási kötelezettség terheli. Míg előbbi esetben tevékenységükről kell számot adniuk, utóbbinál minden egyes nyomtatványról, mely a tőpéldányok alapján sorszám szerint történik.

A szigorú számadású nyomtatványt vásárló vevőkről készült bejelentést idén első ízben 2011. április 20-ig kell teljesítenie az érintetteknek.

A számla- és nyugtatömböt vásárlók számítsanak rá, hogy mostantól nem csak vállalkozásukat, de magukat is igazolniuk kell adóazonosítójukkal, enélkül a nyomtatványboltokban már nem vásárolhatnak szigorú számadású nyomtatványokat.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Számla- és nyugtavásárlás? Elő az igazolvánnyal!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.