A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2011-01-14 14:10
BDB
Szabad az út, lehet pályázni – bemutatták az Új Széchenyi Tervet!
Január 14-én délelőtt kihirdették az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeit. A rendezvényen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, összegezve az elmúlt időszak eredményeit és a jövőbeni várakozásait.

„Rögös, hosszú utat jártunk be és rögös, hosszú út áll még előttünk” – kezdte beszédét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchényi Terv kihirdetésének rendezvényén. A miniszter felszólalásában egy olyan gazdaságtörténeti bravúrról beszélt, melyben Magyarország a pénzügyeit konszolidálva elkerülhette az összeomlást: megerősítették a bizalmat, a gazdaságot, a foglalkoztatást. Matolcsy véleménye szerint az Új Széchenyi Terv lehet a kulcsa a gazdaságpolitikai célok megvalósításának, többek között az államadósság csökkentésének, a foglalkoztatás bővítésének és hazánk versenyképességének. Ezen célok eléréséhez azonban nem csak a beruházások volumenét kell növelni, hanem azok hatákonyságát is, célzottá és sikeressé téve azokat – fejtette ki a miniszter és hozzátette: beruházás nélkül nincs növekedés.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium prognózisa szerint 7000 milliárd beruházási forrástöbblet kerül Magyarországra 2011 és 2014 között. A mai 17 százalékos beruházási szint az időszak végére meghaladhatja a 25 százalékot, a többletberuházás pedig többletnövekedést okoz.

A hét programból álló Széchenyi Terv több alprogrammal és részprogrammal is társított és új részek, kitörési pontok is felfedezhetők benne, többek között az egészségügy, a zöldgazdaság és a foglalkoztatás terén. A pályázati rendszer és a gazdasági fejlődés kapcsán várhatóan Magyarország a világ innovációs hatalmai között szerepelhet. Ha a beruházási ráta és a beruházások hatékonysága emelkedik, növekedés érhető el, ami csökkenti az államadósságot – vezette le Matolcsy.

„2011 a megújulás éve lesz Magyarországon!” – kezdte beszédét Fellegi Tamás nemzeti és fejlesztési miniszter. Felszólalásában kitért az elmúlt időszak viszontagságaira is, ami kapcsán széttagolt és stratégia nélküli fejlesztéseket hajtottak végre. A jövőben a felesleges papírmunka, felesleges információgyűjtés és nehezen érthető pályázati kiírások helyett ésszerű változtatásokat vezetnek be, mely a pályázatírók alkalmazását is feleslegessé teszi. A vállalkozó maga is képes lesz pályázatának megírására, a külön közvetítői rendszer feleslegessé válik. Eddig 24 jogszabály határozta meg a pályázati rendet, a továbbiakban csak 1 ilyen jogszabály lesz – árulta el a fejlesztési miniszter. A bürokratikus akadályok csökkennek, a pályázati rendszer olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette Fellegi Tamás állítását, miszerint 2011 a megújulás éve lesz Magyarországon és hozzátette: ebben az évben dől el, milyen lesz az elkövetkező tíz. A fejlesztési miniszter után a miniszterelnök is ejtett néhány mondatot a korábbi pályázati rendszerről, erősebb állításokkal alátámasztva annak jellemzőit.

 

Orbán Viktor kifejtette azt is, hogy egy évvel ezelőtt még a szakadék szélén táncolt az ország és csak az IMF lélegeztetőgépe tartotta életben, ma azonban már nem szorulunk ilyen segítségekre: Magyarország a piacról él, annak jeges-viharos ítéletét elfogadva.

Az elénk gördülő-guruló kövekből lépcsőt építhetünk – mondta felszólalásában a miniszterelnök a kormányzási időszak eddig elért eredményeinek ismertetése után. Egy ország átszervezésére egy emberöltő alatt csak egyszer van lehetőség. A mi nemzedékünk hivatása ez és az alkalmat meg kell ragadni. Újjá kell szervezni a gazdaságot, hogy az erős, magyar lábakon álljon és ha a kkv-k erős lábakon állnak, akkor egész Magyarország erős lábakon fog állni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az Új Széchényi Terv kapcsán a miniszterelnök elárulta, hogy valószínűleg lesznek kételkedők, de az idő azokat igazolja majd, akik hisznek, akik akarnak és akik dolgoznak. Felszólalását és gondolatait Széchenyi szavaival zárta: „Tőlünk függ minden, csak akarjunk.”

Az Új Széchenyi Terv pályázatainak kihirdetését követően a Széchenyi Hitel kötet és a pályázati útmutató az egész országban hozzáférhetővé válik, az újonnan létrehozott weboldalon keresztül pedig értesülhetnek a lehetőségekről a vállalkozók.

Cimkék: pályázat
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Szabad az út, lehet pályázni – bemutatták az Új Széchenyi Tervet!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.