a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára, b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által történő foglalkoztatásra, c) mezőgazdasági, továbbá...
Ajánlott oldalak
2010-12-13 10:36
BDB
Stressz-teszt a bankoknál
A már hagyománnyá vált banki stabilitási próbák ezután nagyobb intenzitással és szigorral lesznek jelen az Európai Unióban. Az úgynevezett stressz-tesztek szükségessége nemcsak az állóképesség felmérésének szempontjából fontosak. A megmérettetés és az átláthatóság révén a bankrendszerben megingott bizalom helyreállását várják.

A jövőben rendszeresek lesznek Európában a banki stressz-tesztek, mert ezek az egész bankrendszer számára hasznosak – fejtette ki a hétvégén Madridban egy nemzetközi pénzügyi konferencián Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

A legutóbbi stressz-tesztet nyáron végezték, melynek során 91 európai bankot vizsgáltak, melyből mindössze 7 banknak nem sikerült teljesíteni a követelményeket. A vizsgált magyar bankok az elvárt szint felett teljesítettek.

 

A következő felmérés 2011. februárjában várható és a tervek szerint már módosított kritériumokkal. Az utólsó ízben végzett teszt teljesítői között ugyanis az ír válságért felelős két vezető bank (Bank of Ireland, ill. Allied Irish Bank) is jó eredményt ért el.

Olli Rehn gazdasági biztos a december 7-ei pénzügyminiszteri találkozón azonban minden bírálat ellenére megvédte az előző teszt eredményességét. Véleménye szerint az ír bankok összeomlása egyedi eset és nem ismétlődhet meg Európában. Hozzátette azt is, hogy ebből mindenképpen le kell vonni a tanulságokat és a februárban esedékes új vizsgálatnak szigorúbbnak és átfogóbbnak kell lennie, a középpontban pedig a likviditás értékelése fog szerepelni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Stressz-teszt a bankoknál
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.