A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2010-05-03 11:32
GB & mot
Spórolás elbocsátás nélkül: HR tippek költségcsökkentésre
A kicsi vállalkozásoknál, ahol csak néhány alkalmazott dolgozik, különösen nehéz létszámleépítésről dönteni. Aki csak teheti, megpróbál más megoldást választani. Gerlei Béla, a sikeres.hu HR szakértője néhány hasznos tippel szolgál olvasóinknak a munkatársak megtartása, és a lehető legjobb munkamorál megőrzése érdekében:

 Gerlei Béla

„A gazdasági kilátások romlására a cégvezetők gyakran azonnali válasza a termelés csökkentése, vagy akár egész szervezeti egységek bezárása. Ennek részeként kerülnek napirendre az elbocsátások.” – mondta lapunknak Gerlei Béla, a Karrier Intézet igazgatója (villaminterju.hu), aki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán is oktat. Sok példa mutatja, hogy a leépítések sokszor nem hozzák meg az elvárt eredményeket, miközben a cégek szembe kényszerülnek nézni a leépítések másodlagos következményeivel. Ide tartoznak a szociális környezetre, emberek életére kiható, nem ritkán hosszú távú, negatív hatások.” A szakember hozzáfűzte, hogy általánosságban az mondható el, hogy a megszorító lépések sikere nagyban függ a vállalat dolgozókkal folytatott kommunikációjától. „A bizonytalanság, a pletykák útján terjedő hírek aláássák a menedzsment hitelességét és ellehetetlenítik az egyébként jól működő megoldásokat is.”

Gerlei Béla egy tanulmányban - F. Bandolfi Human Resource Strategy című könyve segítségével (www.ivey.ca) - 12 pontba rendezte az elbocsátások helyett a hazai gazdasági életben alkalmazható módszereket.

1. Létszám stop
A létszám stop talán a legegyszerűbb formája a leépítésnek rövidtávon.  Nem veszünk fel új dolgozókat, a természetes cserélődés során távozó munkaerőt nem pótoljuk, a feladataikat a megmaradt dolgozók között osztjuk szét.

2. Kötelező szabadságolás
A kötelező szabadságolások során (lehetőleg kompromisszumkereső tárgyalásokkal) szabadságra küldjük a dolgozókat, amikor az eddig felgyűlt szabadnapjaikat (esetleg csúsztatásaikat) és az éves rendes szabadságukat használják fel, néha még ezt megtoldva fizetés nélküli szabadsággal. Ez persze nem mindig szimpatikus a dolgozóknak, de amennyiben jól kommunikáljuk a vállalat helyzetét, megérthetik, hogy ez az ő munkahelyük védelmét szolgálja.

3. Csökkentett munkaidő
Azonnali csökkenést hoz a fizetési és járulékos kiadásokban. A dolgozók gyakran örülnek, hogy több idő jut a családjukra és szabadidős tevékenységekre, ugyanakkor a kisebb fizetés demotiváló hatású lehet, különösen, ha a feladatok mennyisége nem csökken a fizetett munkaidővel arányosan.

4. Ideiglenes fizetéscsökkentés
Ugyanazt – vagy többet - csinálni kevesebb juttatásért, többnyire nagyon demotiváló. Alapvető fontosságú az, hogy a lényegi üzenet eljusson a dolgozókhoz: a cég az életben maradásért küzd, ezzel a módszerrel megmaradnak a munkahelyek, és lehet esély a fennmaradásra, ehhez mindenkinek áldozatokat kell vállalnia.

5. Ideiglenes bezárás
A szervezeti egység ideiglenes bezárásával elkerülhetőek az elbocsátások úgy, hogy közben a dolgozók szabadidőhöz jutnak a szabadságuk felhasználása nélkül. Bár a fizetések és a kapcsolódó költségek megmaradnak, a termelés leállításával jelentős megtakarítás érhető el esetenként.

6. Ötletek a dolgozóktól
Olcsó, de hatékony része lehet a költségcsökkentésnek a dolgozók bevonása a költséglefaragásokba. Ez különösen a válság kezdetén működik jól, amikor még nagyobb mozgástere van a vezetésnek. Nem csak az esetlegesen felbukkanó, használható és megvalósított ötletek jelentik a módszer értékét, hanem a dolgozók bevonása a problémamegoldásba, ami az elkötelezettségüket jelentősen növelheti.

 

7. Fizetéscsökkentés
Hatékony, de egyben veszélyes módszer, mert ugyanúgy, mint az ideiglenes fizetéscsökkentés, ronthatja a munkamorált és a legjobb munkaerők távozásához vezethet.

8. Önkéntes fizetés nélküli szabadságolás
Hazánkban nem elterjedt, de jelentős megtakarítást lehet elérni, ha a dolgozók egy része határozott időre „fizetés nélküli” szabadságra megy. Ez nem feltétlenül jelent teljes fizetésnélküliséget, megállapodás szerint például a cég fizetheti a dolgozó után a közterheket. A módszer előnye, hogy a magasan képzett, értékes munkaerő megmarad a cég kötelékében, így a válság végén könnyebb az újraindulás.

9. Munkaerő kölcsönadás
Szintén nem bevett gyakorlat, hogy a nehéz helyzetben lévő cég alkalmilag kölcsönadja a dolgozóit más vállalatnak, természetesen nem munkaerő kölcsönzés címen, hanem valamiféle közös projekt keretében. Ez jelentős megtakarításhoz vezethet úgy, hogy nem kell elbocsátani a dolgozókat.

10.Elbocsátás végkielégítéssel
A közös megegyezést jelentősen segítheti a végkielégítés felajánlása. Ez egyszeri, jelentős kiadással jár, ami az amúgy is rossz cash-flow-val rendelkező vállalatnak további megerőltetés lehet. Ügyesen és célzottan alkalmazva viszont jelentősen karcsúsítható a vállalat az elbocsátásokkal járó negatív légkör nélkül.

11. Újrabelépési jutalom
Ha kicsit javulnak a gazdasági körülmények, ismét szükség lehet az elküldött dolgozók egy részére. Erre az esetre érdemes egy újrabelépési alapot létrehozni, ami segíthet abban, hogy a visszatérő dolgozók motiváltabban, jobb szájízzel térjenek vissza munkahelyükre.

12. Folyamatos kommunikáció az elbocsátott munkatársakkal
Az elbocsátások során jó ötletnek látszik létrehozni egy adatbázist az elküldött dolgozók adataival, levelező listát, és akár egy zárt internetes fórumot. A későbbiek során folyamatosan tájékoztathatjuk őket a vállalat helyzetéről, és ha szükséges, könnyen visszahívhatjuk őket, illetve tarthatják egymással a kapcsolatot. Ez a tapasztalatok szerint nem igényel nagy befektetést, de busásan megtérül a cég imidzsének a javulásában, és a folyamatosan rendelkezésre álló, a céget ismerő munkaerőben.

Ha kérdései vannak HR témakörben, felteheti ezeket Gerlei Bélának, honlapunk szakértőjének!

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Spórolás elbocsátás nélkül: HR tippek költségcsökkentésre
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.