Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2011-05-31 12:30
Kis Erika
Sok kicsi sokra megy – Spóroljon a banki költségeken!
A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor minden fillér számít, az amúgy is pénzszűkében lévő kis- és középvállalkozások számára fontos feladat, hogy a költségeket minimalizálják. Érdemes a banki költségeket is megvizsgálni, mert némi utánajárással sokat lehet spórolni.

Egy vállalkozás elindításának és későbbi működésének elengedhetetlen feltétele valamely banknál lévő bankszámla megnyitása. Megalakuláskor, miután a cég, vagy a cég által megbízott ügyvéd a szükséges dokumentumokat beadta a cégbíróságra, a társaság adószámot kap és úgynevezett előtársaságként megkezdheti működését, majd a számlatömb megvásárlása esetén már ki is állíthatja első számláját. Az átutalásos számla eleve igényli a bankszámla használatát, de ettől függetlenül törvényi előírás is kötelezi a vállalkozásokatt, hogy az adószám közlésétől számított 15 napon belül bankszámlát nyisson, mivel a pénzforgalmat (pl. befizetendő ÁFA, TB-járulék stb.) bankszámlán kell lebonyolítani.

Kevés vállalkozás veszi figyelembe, hogy költségeit nagymértékben lecsökkentheti egy esetleges bankszámla-módosítással, vagy akár egy másik bank választásával, így némi utánjárással a banki költségeiken is sokat spórolhatnának.

Egy cég pénzügyeinek intézésében a bankok ugyan megkerülhetetlenek, de az általuk kért díjak alapján rengeteg különbség van az egyes ajánlatok között. A kis- és közepes vállalkozásoknak kínált számlacsomagok árában akár ötszörös, míg a hitelek költségében akár tízszeres eltérések is mutatkozhatnak, így komoly összegeket spórolhat tehát az a vállalkozás, aki okosan választ bankot, valamint bankszámlacsomagot.

A legideálisabb döntést meghozni azonban nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg pénzügyi szolgáltató verseng a vállalkozások kegyeiért és ajánlataik összehasonlítása bizony igen sokrétű, több utánajárást is igényel.  Érdemes figyelembe venni, hogy a bankszámla egy banknál sem ingyenes, hiszen akkor is költségei vannak, ha semmire nem használjuk és nincs is rajta pénz, hiszen a banknak időközönként ilyenkor is ellenőriznie kell a számlát és értesítést kell küldenie az egyenlegről.

A számlavezetésnek vannak fix és változó költségei. Mivel a bankszámla változó költségei a forgalmi vagy tranzakciós díjaktól függenek, amelyek a számlán keresztül bonyolított pénzforgalomhoz igazodnak, és többnyire a számlaművelet összegével arányosak, így fontos tényező megvizsgálni a vállalkozásunk pénzügyi szokásait.

 

A legfontosabb feladat, hogy pontosan ismerjük cégünk bankolási szokásait:

Ø Mennyi pénz folyik át a számlán?

Ø Mennyi utalás történik egy hónapban?

Ø A forinton kívül devizában is van-e bevétele a vállalkozásnak?

 

Érdemes megvizsgálni a különböző bankok kondíciós listáit:

Ø Számlanyitási díj

Ø Bankszámla-nyitáskor a számlán elhelyezendő minimális összeg

Ø A havi számlavezetési díj

Ø Utalások, és a készpénzforgalom díja

Amint tisztán látunk, és rendelkezésre áll minden fontos információ a döntéshez, elkezdhetjük versenyeztetni a kiválasztott bankokat egymással. Érdemes tisztában lenni például azzal, hogy 500 millió forintos éves árbevétel felett a vállalkozás már alkudozhat a bankkal a pénzintézet által kért díjakról. Ne feledje! Minden költség csökkenthető!

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Sok kicsi sokra megy – Spóroljon a banki költségeken!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.