A távmunka és az e-munka fogalmát egymást helyettesítve is szokták alkalmazni, az e-munka azonban tágabb értelemben használatos. Az e-munka defiiálásának szükségessége azt a jelenséget ragadja ki,...
Ajánlott oldalak
Pascale Trouillaud
Shanghai Világkiállítás: a visszaszámlálás elkezdődött - 2.rész
Hegesztők, villany – és vízvezeték szerelők küzdenek azért, hogy a jelenlegi földkupacokkal, téglával és kábelekkel borított területet az Expó álmok mezejévé változtassák, tele feltűnő külsejű nemzeti pavilonnal.

 

   

Az angol pavilon olyan, mint egy akrilrudakból álló, óriási labda, a lengyel pavilon – akár egy papírkivágás, a németek pedig szögletes szigorral építkeznek. A vele szemben lévő francia pavilont neccbe bújtatják,  míg Svájc függőszékes drótkötélpályán viszi fel a látogatókat az épület fűvel borított tetejére. Mindeközben Japán egy lila teknősbékát, Hollandia egy halványsárga tulipánt,  Románia egy nagy zöld gömböt,  míg Finnország egy fehér edényt választott magáénak. Mind közül a legnagyobb Kína fő nemzeti pavilonja – egy hatalmas, fordított, messziről látható piros piramis – ami, ahogy Xu mondja: a bölcsességet, a gazdagságot és a harmóniát képviseli.

 

 Shanghaiban leszálltak az ufók...

A kínai Világkiállítás előadó központja, ami úgy néz ki, mint egy repülő csészealj, 18.000 ember befogadására képes. „Jobb város, jobb élet” – a szervezők bíznak abban, hogy a Shanghai Világkiállítás felhívja a figyelmet a hosszú távú, zöld szemléletű városfejlesztés és az energiatakarékosság fontosságára. A még befejezetlen Expó Boulevard – on hatalmas, trombita alakú szerkezetek szívják magukba a napfényt, és isszák fel az esővizet, amit a zöld területek öntözésére használnak. A különálló, kínai Téma Pavilont - amely különböző kiállításoknak ad otthont az Expó ideje alatt – napkollektorokkal borították.

 

 Svájc drótkötélpályát épít

 

A látogatókat szállító buszok elektromosak, az épületek éjszakai megvilágítását energia – takarékos módon biztosítják. 18 millió jegyet már eladtak a közelgő Világkiállításra – ez meghaladja az előzetes várakozásokat. A szervezők 800.000 – 1.000.000 látogatóra számítanak naponta. A biztonság az, ami miatt a legtöbbet fáj a szervezők feje – jobban, mint a 2008 – as Pekingi Olimpián, hiszen a Világkiállítás hat hónapig tart. „Néhány napon megpróbáljuk meghúzni a határt a látogatószámban” – mondta Xu, aki a kérdésre, hogy lesznek – e olyan vízum – korlátozások, mint amilyenek a Pekingi Olimpia alatt voltak, hozzátette: „Kína szeretné, ha külföldiek is jönnének".

A várakozások szerint a látogatók 5% - a, legkevesebb 3,5 millió ember külföldi lesz. A francia pavilonnál Frank Serrano marketing igazgató azt mondta: reméli, hogy a látogatók egy tizedét be tudják vonzani.

 

Írta: Pascale Trouillaud, az AFP Hírügynökség tudósítója. Magyar fordítás: www.vilagkiallitas.hu.

Cimkék: Shanghai 2010
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Shanghai Világkiállítás: a visszaszámlálás elkezdődött - 2.rész
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.