A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2011-05-10 09:22
BDB
Segély helyett önfoglalkoztatás
Amikor dönteni kell a munkanélküliség és az önfoglalkoztatás között, sokan az utóbbit választják: a hazai adatok szerint sokkal többen, mint Európa más országaiban.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik felmérésében a foglalkoztatáson belüli önfoglalkoztatás arányát vizsgálta az egyes országokban. A kutatás eredménye szerint a fejlett gazdaságokban kisebb, mintegy 6-10 százalék közötti az ilyen formában biztosított megélhetés, és az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent az aránya. Míg az Európai Unió más államaiban az önfoglalkoztatás átlaga 16,5 százalék, addig Magyarországon 12,3 százalék – ami e két adatot összevetve viszonylag jó eredménynek számít –, azonban a fejlettebb országokhoz viszonyítva már korántsem annyira pozitív a statisztika. Az OECD-átlagtól még így is vannak olyanok, akik eltérnek: Japán 13 százalékkal, Ausztria csaknem 14 százalékkal, Olaszország pedig 25,7 százalékkal. Ezekben az országokban magasabb az önfoglalkoztatási arány, mint hazánkban, holott fejlettségüket tekintve messze túlnőttek rajtunk.

Szomorú, hogy Magyarországon 12,3 százalék az önfoglalkoztatás aránya, mert jóval 10 százalék alatt kellene lennie. Akik ilyen státusba kerültek, forrásszegények, eszközszegények, versenyképességük, jövedelemtermelő képességük tizede, mint az (unió) EU 15-ök átlaga. Támogatni pont azért kell őket, hogy megerősödjenek, továbbfejlődjenek, s közülük minél többen váljanak valódi versenyképes vállalkozókká – fejtette ki a Figyelőnet kérdésére Vadász György, a Vállalkozásfejlesztési Tanács tagja, aki azt is hozzátette, hogy az önfoglalkoztatás ugródeszkát jelenthet az embereknek, akik nem a segélyre várnak, hanem ha kicsivel is, de hozzájárulnak a költségvetéshez, így egyértelműen támogatni kell őket.

Hasonló véleményt fejtett ki Horváth Anna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány felnőttképzési vezetője is: teljesen mindegy, hogy mi a kiindulópont: a kényszer (munkanélküliség vagy kiszervezés), vagy a kitörés igénye a szűknek érzett klasszikus munkaerőpiacról (saját elképzelések megvalósításának céljával), vagy bármi más. Lényeg, hogy aki erre az útra lépett, már eltartja magát, s támogatással képes lehet továbblépni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Segély helyett önfoglalkoztatás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.