A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2010-09-27 16:32
BDB
Sebezhető magyar vállalkozások
Nagyon sebezhetőek a magyar vállalatok, egy következő finanszírozási válságot közülük csak kevesen élnének túl – állítja az IFUA Horváth & Partners és a Budapesti Corvinus Egyetem idei Navigator kutatása. A piacok összeomlása, a banki finanszírozások szűkülése és a bizalmi tőke elvesztése legsúlyosabban a kis- és középvállalkozásokat érintette.

Minden téren és minden tekintetben megnehezítette a vállalkozások boldogulását a válság, de leginkább a keresleti oldal szűkülése okozott nagy problémát. A Napi Gazdaság szerint öt megkérdezett nagy- és középvállalati vezetőből négy ezt jelölte meg a válság legfontosabb következményeként. Az értékesítés visszaesése mellett az árbevételek is csökkentek és a cégek többségének még komoly likviditási nehézségekkel is szembe kellett nézniük.

 

A lassan talpra álló vállalkozások a mélypont után valószínűleg már nem bírnának el még egy visszaesést, így a jövőre nézve is óvatos jóslásokkal éltek. A megkérdezettek ötven százaléka további visszaesésre számít, kevesen stagnálást remélnek, és csak elenyésző számban vannak azok, akik a helyzet javulásában bíznak. A nagyvállalatoknak pozitívabb a jövőképük, finanszírozási nehézségekről minden második megkérdezett számolt be, míg ez a középvállalkozások háromnegyedét érinti.

 

Némi reményre ad okot, hogy a német vállalatok kétharmada már úgy érzi, túljutott a válság legnehezebb időszakán és fellendülésre számít, legalábbis a Németországban végzett hasonló kutatás szerint. Mivel hazánk egyik legfontosabb exportpiacáról beszélünk, így bizakodhatunk abban is, hogy ez húzóerőt jelent majd a magyar vállalkozásoknak és gazdaságnak is.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Sebezhető magyar vállalkozások
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.