A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
2010-11-29 07:04
Kis Erika
Részmunkaidő – íme a feltételek!
Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe került a részmunkaidős foglalkozási forma, hiszen a részmunkaidős alkalmazás jó megoldás lehet mind a vállalkozás, mind pedig a dolgozó számára. Nem árt azonban tisztázni, hogy mire kell figyelni. Nézzük a részleteket!

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén a munkaadó és a munkavállaló munkaszerződésben történő külön megállapodása szükséges. Ki kell térni arra is, hogy a foglalkoztatás napi, heti vagy havi hány órában történik (pl. napi 4 vagy 6 óra, heti 20 vagy 30 óra).

A munkavállalót megillető juttatásoknál legalább az időarányosság elve alkalmazandó, de csak akkor, ha a juttatásra való jogosultság feltétele a munkaidő mértékével függ össze. A minimálbért is arányosan kell számítani, vagyis a havi munkabért a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni (4 órás munkánál idén 36.750,- Ft). Ellenben, ha órabérben jött létre a munkaviszony, akkor azt a normál, jelenleg irányadó 423,- Ft-os mértékkel kell kalkulálni.

 

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben az úgynevezett garantált bérrel kell számolni, ami teljes munkaidőnél jelenleg 89.500,- Ft, így 4 órás munkánál 44.750,- Ft, órabér esetén pedig 515,- Ft az alapmérték.

A szabadságnap meghatározásánál ugyanannyi szabadságnap illeti meg a dolgozót akkor is, ha nem teljes, hanem részmunkaidőben alkalmazzák. Fontos azonban, hogy a szabadság kiadásánál más szabályt kell alkalmazni akkor, ha a dolgozónak heti 2-nél több pihenőnapja van. A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a heti 2 pihenőnap, így a heti 2 pihenőnapon felüli szabadnapra is szabadságot kell a dolgozónak kiírni.

A részmunkaidőben történő alkalmazást eddig többször, többféleképpen is ösztönözte a központi irányítás, elsősorban akkor, amikor különböző élethelyzetekből adódóan a munkavállalók érdeke is ezt kívánta: tartós álláskeresők, gyes-en, gyed-en lévő anyukák. Ez utóbbi esetekben a jövőre vonatkozóan is vannak kormányzati tervek, melyek a részmunkaidős foglalkoztatáshoz kötve járulékkedvezményt biztosítanának a vállalkozóknak, azonban a határozott elképzelések megszületéséig és tényleges megvalósulásáig még várnunk kell.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Részmunkaidő – íme a feltételek!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.