Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2010-07-12 11:42
RogÁ
Rendeletmódosítás a kistermelőkért
A Vidékfejlesztési Minisztérium a 4/2010 (VII. 5.) VM. számú rendeletmódosításával megkönnyítette a kistermelők élelmiszertermelési feltételeit, valamint az ezzel összefüggő feldolgozási és értékesítési kritériumait.

A kistermelői rendelet legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb...) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb...) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is.

Az új szabályozás szerint ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágásánál a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágásánál.

Újra lehet disznót vágni - szögezi le a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye. Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást, és tiltották a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.

 

A falusi vendégasztal szolgáltatásnál és a rendezvényeknél bejelentési kötelezettség mellett lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból helyi, házi vágásra, a hús helyi elkészítésére, valamint az értékesítésre. (Helyben fogyasztás esetében.) Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett.  Engedélyezik a házi vágást a kistermelők részére is, az általuk megtermelt vagy előállított és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával.

 

A kistermelő is végezhet továbbá szolgáltatásokat más gazda részére élelmiszerének előállítása során (például hús füstöltetés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés). Az állat vágása és húsának feldolgozása, és az ételkészítés más kistermelővel azonban nem végeztethető.

A parlament előtt van a közbeszerzési törvény módosítása is, amely a törvényalkotók szándéka szerint a jövőben lehetővé tenné, hogy közbeszerzési kényszer és a lánckereskedelem kiiktatásával összekapcsolják egymással a helyi élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -értékesítés rendszereit, valamint a helyi intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, helyi egészségügyi intézmények) közétkeztetési rendszereit.

RogÁ

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Rendeletmódosítás a kistermelőkért
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.