A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem...
Ajánlott oldalak
2009-11-29 08:49
Majoros-Tóth Orsolya
Rehabilitációs hozzájárulás
Nagy vihart kavart a kormány azon rendelete, melyben 2010-től több mint ötszörösére emelte a rehabilitációs hozzájárulást.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 20 főnél több embert foglalkoztatnak, eddig is kellett rehabilitációs hozzájárulást fizetniük, amennyiben nem vettek fel megváltozott munkaképességű személyt. Ha egy cégnél egyáltalán nem volt ilyen foglalkoztatott, akkor ez az összeg 177.600 forint volt. 2010-től viszont ez a munkaadói teher óriásit emelkedik: 964.000 Ft lesz! Ezt a pénzt azoknak a munkaadóknak kell kifizetniük, akik 20 húsz foglalkoztatottként nem alkalmaznak legalább egy megváltozott munkaképességűt. Tehát a szükséges arány 5%.

Csökkent munkaképességűnek az a munkavállaló számít, akinek érvényes orvosi szakvéleménye legalább 40 százalékos egészségkárosodást, vagy 50 százalékos munkaképesség-csökkenést, vagy súlyos fogyatékosságot állapít meg. Az is megfelel a szabályoknak, aki ezen százalékok alatti orvosi igazolással rendelkezik, de a szakvéleményen szerepel, hogy munkakörében, vagy tanult foglalkozásában csak személyre szóló rehabilitációval foglalkoztatható tovább.

A szabály szerint a megváltozott munkaképességű személynél a teljes munkaidőhöz viszonyított foglalkoztatást kell figyelembe venni. (Tehát ha a kérdéses személy 4 órát dolgozik, akkor csak 0,5 főként vehető bele a számításba.)

A kormány és a szaktárca nem titkolt célja, hogy ezzel a gazdaságilag kényszerítő módszerrel több fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű személy alkalmazását segítsék elő. Magyarországon (2001-es népszámlálási adatok alapján számolva) a fogyatékkal élők 9 %-a, a megváltozott munkaképességűek 12 %-a állt munkaviszonyban. Az Unió fejlettebb országaiban ez az arány 40-50 %: ehhez próbál közelíteni a szaktárca az új rendelkezéssel.

Arról azonban nem szól a fáma, hogy a kis cégek ezt a hatalmas terhet ki tudják-e fizetni, vagy inkább elbocsátások, illetve a meglévő alkalmazottak béreinek csökkentése mellett döntenek. (Egy 20 főt foglalkoztató vállalat valószínűleg nem fogja –nem tudja- „benyelni” a majdnem 1 millió forint kiadást. Tehát vagy elküld egy embert, hogy 20 fő alá kerüljön, vagy a meglévő emberei béréből, illetve egyéb juttatásaiból arányosan levonja az összeget: ez emberenként 50.000 Ft.) Reméljük, hogy ennél a pesszimista kilátásnál humánusabban próbálnak eljárni az érintett cégek. Ha tudnak. Például azzal, hogy valóban felvesznek egy megváltozott munkaképességű embert, és fizetik a bérköltségét, járulékait… de aki eddig nem tudta beilleszteni a költségvetésébe a 21. kollégát, annak ez 2010-ben is problémát fog okozni.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 41/A. §: net.jogtar.hu

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Rehabilitációs hozzájárulás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.