A START-kártyával rendelkező munkavállaló esetében a munkaadónak csökkentett járulékfizetési kötelezettsége van, mert annak egy részét átvállalja az állam. Típusai: START Kártya - kiváltására...
Ajánlott oldalak
2011-04-07 10:57
BDB
Rajta van a BAR listán?
Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a bankok körében, hogy jól fizető ügyfeleiknek különböző kedvezményeket kínáltak. A lehetőség ezentúl azonban nagy valószínűséggel megszűnik, hiszen az adósokról szóló információk alapját az a KHR-rendszer (BAR lista) szolgáltatta, mely április 1-jét követően öt év helyett mindössze 12 hónapig őrzi meg a hátralékukat nem rendező ügyfelek adatait.

A hitelintézetek többsége a változás nyomán jelentős információmennyiségtől esik el. A Budapest Banknál a jól törlesztő ügyfeleknek eddig háromszázalékos kamatkedvezménnyel kínált személyi kölcsönt, ez azonban nagy valószínűséggel a továbbiakban már nem lesz tartható. A Bank szakértői szerint új minősítési és árazási modellek, kockázatkezelési technikák kidolgozása válik majd szükségessé, hogy a változás nyomán keletkező információhiányt és addicionális kockázatot ellensúlyozzák.

 

A bankok többsége egyöntetűen egyetért abban, hogy a 12 hónapos visszatekintés nem elegendő ahhoz, hogy a kockázatokat felmérjék, hiszen az egyszer már tartósan késedelembe esett ügyfelek többsége egy ördögi körbe ragadva nagyobb eséllyel válik ismét rossz adóssá. A szabályozást követően a módosított listáról a lakossági ügyfelek esetében mintegy 98,55 ezer személy, a vállalkozási hitelszerződések nyilvántartásából pedig mintegy 75 ezer szerződéshez kapcsolódó adat került le. A továbbiakban a lakossági hitelmulasztások és a vállalkozási hitelszerződések nyilvántartásaiból a sikeres teljesítéssel lezárt adatok az egyéves elévülési idő elteltével automatikusan láthatatlanná válnak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Rajta van a BAR listán?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.