A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
2010-07-27 07:08
BDB
Rafinált vagyonkimentés
A tapasztalatok szerint a hitelezők kifizetésére és a tartozások tisztázására irányuló végelszámolást a cégek egy része a vagyon kimentésére alkalmazza és a kiegyenlítetlen adósságok rendezése meg sem fordul a fejükben, az eljárás indítását csak időhúzásnak tekintik. A végelszámolások száma évről évre nő, öt év alatt közel háromszorosára. A 2009-es és 2010-es első félév között 23 százalékos növekedés volt tapasztalható.

A Coface Hungary kimutatása szerint 2006 első félévében 2641 végelszámolási eljárás volt, ez az adat 2010 első felében már 7254-re rúgott. Öt év alatt(,) mintegy háromszorosára növekedett azoknak a cégeknek a száma, melyek ilyen módon szerették volna befejezni tevékenységüket. Ezzel elvileg azt a szándékot fejezik ki elsősorban, hogy hitelezőiket kifizetik, hiszen elméletileg rendelkeznek akkora vagyonnal, ami ezt fedezheti. A gyakorlat azonban ettől eltérő. Sokan csak időhúzás miatt indítanak végelszámolást, és ha az eljárás közben „kiderül”, hogy a cég javai mégsem fedezik a tartozások összegét, átminősül a folyamat felszámolásba. Mire idáig eljut egy vállalkozás, addigra tényleg nem lesz már miből kifizetni a tartozásokat. A cégek büntetlenül és szankciók nélkül ezt bármikor megtehetik, tehát a hitelezőknek nem árt odafigyelni!

 

 

A folyamat

Ha egy vállalkozás az eljárás megindítása mellett dönt, egy végelszámoló felmérése alapján összesítik a céggel szembeni követeléseket és kiegyenlítetlen eszközöket, majd értékesíti a cég vagyoni eszközeit. Mivel a végelszámolásban ez viszonylag ellenőrizetlen formában zajlik (a felszámolással ellentétben), így a visszaélés lehetősége adott. Ellenőrzés ugyan van, de nem a felszámoló vagy vagyonfelügyelő részéről, hanem végelszámolóként, és ezt a tisztet akár a cég ügyvezetője is betöltheti.

Ha baj van

Ha egy cég végelszámolásba fog, arról értesíteni kell a hitelezőit, többnyire ez a Cégközlönyön keresztül történik. Ilyenkor még aggodalomra talán nincs ok, és a partnerek is többnyire megnyugszanak, hogy követeléseiket bizonyos idő után kiegyenlítik. Gyanús jelek azonban mindig vannak. Ilyen például, ha a végelszámoló szerepét az ügyvezető tölti be, vagy ha egy korábban elismert követelést az eljárás során vitatni kezdenek, vagy ha a végelszámoló nem együttműködő azokkal a partnerekkel, akik kérdéseket tesznek fel. A jogászok szerint szintén aggodalomra ad okot, ha az eljárás sokáig húzódik, illetve ha megbízható forrásokból arra lehet következtetni, hogy szinte biztosan nem rendelkezik akkora vagyonnal a vállalkozás, amiből a tartozásait ki tudja egyenlíteni.

 

Az adósnak is rizikós

A végelszámolás annak a cégnek is rejt némi rizikót, aki elindította, ugyanis ilyen esetben bármikor indítható a vállalkozás ellen felszámolás, végrehajtás (pl. egy adótartozás esetén), ellentétben a csődeljárással, ahol ezek kizártak. Ha a partner gyanakszik rá, hogy az adós visszaél a végelszámolás intézményével, kezdeményezhet ellene szabadon felszámolást. Ha a hitelező esélyt sem akar adni a cégvagyon kimentésére, a végelszámolási eljárás megindításával egyidőben akár kezdeményezheti a felszámolást, így biztos lehet abban, hogy a folyamat ellenőrzött körülmények között zajlik majd. Egyetlen hátránya azonban van: nem biztos, hogy így a teljes követelését tudja érvényesíteni, hiszen ilyen esetben a térülési mutatók viszonylag rosszak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Rafinált vagyonkimentés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.