Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2010-07-06 08:25
Szűcs Ágnes
Problémák vannak, de megoldások vajon lesznek?
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége Herceghalomban, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben tartotta meg jubileumi küldöttközgyűlését. A szövetség megalakulásának 15 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen részt vett Czerván György, agrárügyekért felelős politikai államtitkár, Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc felügyeleti és agrár-szakigazgatási politikai államtitkár és Dr. Feldman Zsolt, helyettes államtitkár is.

A közgyűlésen az ágazat problémáiról beszéltek az előadók: a csökkenő állatállomány, állati termék-előállítás és alapanyag kivitel került előtérbe, valamint az igen mostoha közgazdasági környezet, ami a magyar mezőgazdasági főágazatot jellemzi.

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke bevezetőjében beszélt az állattenyésztési ágazatok hosszú évek óta tartó leépüléséről. Az állattenyésztés aránya alig 30 százalékot ér el a növénytermesztéshez képest. Egyre kevesebben akarnak állattenyésztéssel foglalkozni. A feketekereskedelem aránya soha nem látott méreteket öltött, egyes ágazatokban eléri a 40 százalékot. Az időjárás viszontagságait tovább tetézi az érthetetlenül lassú és gazdabarátnak semmiképpen nem nevezhető hivatali ügyintézés.

 

Czerván György államtitkár előadásában kiemelte, hogy erős állattenyésztés nélkül nincs erős növénytermesztés, együttesen a két erős ágazat nélkül pedig nincs erős vidék és erős ország. Ennek egyik pillére lehet a mezőgazdaság. Az államtitkár kiemelte, hogy elsősorban az állattenyésztést, a kertészeti és erdészeti ágazatokat fogják erősebben támogatni a jövőben. Ezután, ha valamely ágazat számára támogatásról döntenek, azt fogják elsőként megvizsgálni, hogy azzal mennyi munkahelyet teremtenek vagy mennyit őriznek meg. A hatóság és a hivatalok szemléletváltásában szintén változás várható, tudatosítani szeretnék az államigazgatásban dolgozókkal, hogy ők vannak a termelőkért, nem pedig fordítva.

A tenyésztőszervezetek munkáját legnagyobb mértékben befolyásoló tenyésztés-szervezési támogatások MÁSZ által javasolt szintre történő emelése érdekében olyan érveket kell felsorakoztatni, amelyek a kormányzati szándékkal egybecsengenek. Ilyen például a munkahelyteremtés, hiszen a tenyésztés tipikusan munkaerőigényes tevékenység.

A rövidtávú intézkedések mellett egy 10 évre szóló agrárstratégiát kívánnak készíteni, amihez szeptember végéig szeretnék bekérni a szakmai szervezetek javaslatait. A jövő évi költségvetés egyik fontos része lehet az ágazatot érintő ÁFA csökkentés.

A földkérdéssel kapcsolatban Dr. Kardeván Endre államtitkár elmondta, hogy nem fogják engedni, hogy külföldiek kezébe kerüljön a magyar termőföld. A földtörvényt először az elővételi jogok szempontjából fogják módosítani. Abban az esetben, ha az unió nem fogadja el a moratórium meghosszabbítását, gyakorlati oldalról fogják ellehetetleníteni a külföldiek földvásárlását: szándékukban áll például elő-haszonbérleti jogot adni az állattenyésztőknek, azonban ennek feltétele, hogy ki lehessen szűrni a külföldieket ebből a körből.

Összegzésképp: a rendezvényen előadók és felszólalók szerint a leépülésből kilábalni akkor lehet, ha a kormány visszaállítja a tisztességes munka becsületét, nem gördít közgazdasági (áfa, piacra jutás), illetve hatósági akadályokat a dolgozni akaró gazdák elé, továbbá ha a magyar állattartó magyar tenyészállatot vásárol, nem külföldit. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége kész minden tőle telhető segítséget megadni a kormánynak annak érdekében, hogy a magyar állattenyésztők végre  érezzék: érdemes és megéri dolgozni ebben az ágazatban.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Problémák vannak, de megoldások vajon lesznek?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.