![]() |
A Céh közleménye szerint ma Magyarországon a közgazdasági környezet bizonytalansága, a rövidtávú kedvezőtlen irányú kilátások a vállalkozások számára lehetetlenné teszik a hosszabb távú tervezést és az átgondolt stratégia kialakítását. A magyar húsipar nehéz helyzetben van, csak a nagy áruházláncokon keresztül tudja árujának nagy részét értékesíteni, ez pedig rendkívül korlátozott lehetőséget ad a fejlődéshez. A verseny következménye pedig a nyomott, alacsony árszint. Minden feldolgozó működésének legfontosabb alapja a beszerzett alapanyag ára.
A Magyarországon előállított sertések száma kevés, az eladási ár viszont magas. Ráadásul az elmúlt tíz évben rohamos mértékben csökken az állomány, az ártényező és a kínálat szűkössége miatt pedig az ország behozatalra szorul. Tavaly sertésből 38 ezer tonnával haladta meg az import az exportunkat. A feketekereskedelemben becslések alapján évente mintegy egymillió sertés és egyéb hús eredetű termék „tűnik el”, azaz kerül forgalmazásra. Ez a rendkívül magas szám ellehetetleníti a legális vállalkozásokat.
“A feketekereskedelem elburjánzása főként a tőkehúsok piacán figyelhető meg. Ezen folyamatnak egyik fő oka a Magyarországon meglévő, a környező országokénál is magasabb áfa. Ennek jelenléte a gazdasági életben évente több milliárd forint veszteséget jelent a költségvetésnek, a magas áfa ugyanis a feketekereskedelem melegágya.” – állapítja meg a Húscéh.
Ha a magyar élelmiszeripar versenyképes kíván maradni a piacon, akkor több hazai tenyésztésű sertésre lenne szükség úgy, hogy a sertéstenyésztéshez kapcsolódó támogatásoknak is hasonlóknak kellene lennie az uniós országokéval. Meg kellene teremteni a kedvező piaci környezetet. A piacnak nem globálisnak, hanem helyinek kellene lennie, mely azt jelentené, hogy a belpiacot a hazai húscégeknek kellene ellátniuk. A felügyeleti szervek a megfelelő és hathatós ellenőrzésekkel, szankciókkal, a gazdaságpolitika pedig az áfa-mérték 10 százalékra való csökkentésével tudná a legtöbbet tenni a gazdaság kifehérítéséért.
![]() |
A Húscéh nyomatékosan kijelentette, hogy élelmiszerpiacunkat a többi EU-s országra jellemzően zárttá kellene tenni, és a hazai termékeket kellene védenünk. (Az EU-s országok nagy részben ezt már kialakították, de Magyarország még nem csatlakozott ehhez a törekvéshez.)
A Húscéh javasolta, hogy a jövőben a húsipari cégek működésének alapvető feltétele legyen a Húscéh-tagság. Fontos lenne elérni, hogy ne kaphasson működési engedélyt egy cég az érdekvédelmi szervezet beleegyezése nélkül. A szervezett működését az informatikai háttér megteremtése és az adatszolgáltatás kötelezővé tétele jelentené.