Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2010-04-06 12:17
Szűcs Ágnes
Magasabb bérleti díj a kis boltoknak Budapesten
Végéhez érkezett a Budapest Belváros Új Főutcája beruházás. Elkészült a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 2,7 km-es útszakasz, 36 ezer négyzetméteren. Ez ma Európa egyik legnagyobb közterület felújításának számít.

A Belváros Főutcája nevű felújítási program befejezésével csökken az üresen álló kiskereskedelmi ingatlanok száma, a bérleti díjak pedig növekedni fognak - áll az ECORYS Magyarország elemzésében.

A felújított belvárosban új közlekedési rend lép életbe mától, április hatodikától. Új utcák nyíltak, néhány mellékutcában pedig megváltozott a haladás iránya. Autósok elől süllyedő oszlopok zárják el a behajtást. A forgalmi rend változásával a belváros átmenő forgalmának csökkenését kívánták elérni.


A Budapest belvárosában lévő Kecskeméti utca, Petőfi S. utca, Október 6. utca tengely teljes megújulása kihatással lehet az itt lévő kiskereskedelmi ingatlanok piacára is. A környék újjáépített területein 113 üzlethelyiség található, melyeknek az átépítés előtt 29 százaléka üresen állt. Míg a Petőfi S. utcában főleg a különböző szolgáltató üzletek találhatók, addig a Bécsi utcában főleg ruházati szaküzletekből válogathatunk. Az Október 6. utcában a vendéglátóipari üzleteké a főszerep.

Az új Főutca különböző szakaszait vizsgálva a Petőfi S. utcában a legalacsonyabb az üresen álló üzletek aránya (12 %), a legmagasabb pedig a kiskereskedelmi láncok tulajdonában álló üzletrészeknél  van, ahol ez az arány 29%. Ez a magas szám az ECORYS Magyarország elemzése szerint részben a felújítási munkák következménye is lehet, ezek az átadást követően vélhetően könnyebben találnak bérlőt.


A Kecskeméti utcában, az Egyetem téren, a Károlyi utcában az átadást követően a jelenleg is meglévő vendéglátóipari helyek tovább bővülhetnek teraszos étteremmel és kávéházakkal, a megújuló köztereknek köszönhetően. A Váci utcával párhuzamos részen új bevásárló utca szolgálja a fővárosiak és a turisták kényelmét, ahol elsősorban minőségi divatüzletek megjelenése várható. A Ferenciek tere lámpás kereszteződéssel, gyalogos átkelőhellyel bővült.

Jelenleg a belváros déli részén a bérleti díj 15-20 EU/négyzetméter, míg a környező kis utcákban 10-15 EU/négyzetméter. A Petőfi és a Bécsi utcán 20-25 EU/négyzetméter, a forgalmas helyen lévő üzlethelyiségek bérleti díja ennél magasabb is lehet, de egyelőre még nem éri el a Váci utcai 40-80 eurós árat. Az ECORYS Magyarország előrejelzése szerint a gazdasági helyzet javulását követően, az üresen álló üzletek csökkenésével párhuzamosan a bérleti díjak emelkedése várható.

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magasabb bérleti díj a kis boltoknak Budapesten
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.